Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjänstledigt för att pröva nytt jobb

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 05.00

Det kan bli möjligt för vilken anställd som helst att söka tjänstledigt för att testa ett annat arbete. Den socialdemokratiska partiledningen har inför partikongressen om drygt en vecka ställt sig bakom förslaget.

– Vi tycker det är bra om arbetsmarknaden blir ännu rörligare än vad den är idag. Då kan jag gå från en arbetsgivare till en annan och ändå ha tryggheten kvar, säger partisekreterare Marita Ulvskog

Måste först passera kongressen
En annan fördel enligt Ulvskog är att arbetslösa skulle kunna komma in och vikariera för de tjänstlediga, precis som med friåret.

Men innan ett förslag om tjänstledighet för att testa andra jobb kan genomföras måste den socialdemokratiska partikongressen ställa sig bakom tanken och en utredning titta på för- och nackdelar och hur lagförändringen i praktiken skulle kunna genomföras.

Några begränsningar i form av att tjänstledighet bara skulle vara möjlig för jobb som den anställda har nytta av i det ordinarie arbetet eller bara ett visst antal gånger, ser inte Ulvskog nu.

– Jag tror inte man ska krångla till det. Man ska se till att inte bara arbetsgivarna har friheten att utnyttja en flexibel arbetsmarknad, säger hon.

”Märkligt med alla kostnader på arbetsgivaren”
Arbetsgivare kan med förslaget möjligen se en mer osäker framtid vad gäller personalläget och därmed ökad kostnader för exempelvis rekrytering av vikarier.

– Det blir märkligt om man ska lägga alla de kostnaderna på arbetsgivaren. Om ett sådant här förslag skulle gå igenom, att individen själv har rätt att lämna företaget för att söka nya jobb när som helst, oavsett om man har mycket eller lite att göra, så blir det lite udda, säger Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Men Ulvskog ser inte några kostnadsproblem.

– Idag finns det många små företag som väljer att ta in tillfällig arbetskraft för att klara toppar i produktionen eller konjunktursvängningar. Om nu arbetstagarna skulle vilja utnyttja möjligheten att välja fritt och testa nya saker så borde arbetsgivarna vara lika positiva till det, säger Marita Ulvskog.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".