Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 10.12

Riksbankens direktion lämnar som väntat sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på 1,50 procent. Det finns dock risk att räntan fördubblas till 2008.

Beslutet om oförändrad ränta fattades vid det penningpolitiska mötet på onsdagen och blev offentligt på torsdagen.

Enligt Riksbankens tredje inflationsrapport för året finns det särskilt en faktor som kan grumla den ljusa bilden av svensk ekonomi – det höga oljepriset och svårigheterna att bedöma hur oljepriset kommer att utvecklas på flera års sikt.

Frågan är om det blir dyrare eller billigare eller oförändrat?

– Vi räknar med ganska begränsade effekter på konjunkturen av de höga oljepriserna. Men det går inte att utesluta en högre inflation och mer negativa effekter på efterfrågan. Man kan säga att det som har hänt i förenta staterna de senaste veckorna och de tecken som har kommit på mycket kraftigt stigande inflation där, är i det här sammanhanget oroande, sa avgående Riksbankschefen Lars Heikensten när han utfrågades i riksdagens finansutskott på torsdagen.

Arbtesmarknaden tar fart
Det kommer att bli bättre fart på arbetsmarknaden. Den öppna arbetslösheten blir enligt prognosen 5,9 procent i år, 5 procent 2006 och 4,6 procent både 2007 och 2008. Lönerna kommer att stiga lite mer.

För högt skuldsatta hushåll kommer det nu signaler om att det kanske är dags att börja se om sitt hus. Riksbanken menar nämligen att inflationen kommer att öka men i en måttlig takt från dagens låga nivå.

Räntan höjs till 2008
Det gör att räntan kommer att höjas och år 2008 kommer räntan att vara dubbelt så hög, alltså 3 procent, jämfört med dagens 1,5 procent. Ränteuppgången tros börja redan från och med det andra kvartalet nästa år.

Det var avgående Riksbankschefens sista framträdande inför finansutskottet och Lars Heikensten passade på att tacka för gott samarbete.

– Jag vill gärna ta det här tillfället i akt och tacka er för det förtroende ni har visat mig och det stöd och den uppmuntran som jag har fått av många av er i alla möjliga olika sammanhang. Jag vill också tacka för ett utomordentligt gott samarbete, det gäller er alla, oberoende av partitillhörighet, tack så hemskt mycket, sa Riksbankschefen Lars Heikensten.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".