Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Klartecken för mer kraft från Ringhals

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 12.03
Ringhals kärnkraftverk.

Ringhals kärnkraftverk ska höja effekten. Regeringen gav på torsdagen tillstånd att höja effekten i Ringhals 3 med 13 procent och i Ringhals 1 med drygt 1,5 procent.

Ringhals är det första kärnkraftverk, som har miljöprövats och regeringens beslut innebär också att hela verksamheten vid Ringhals är tillåten enligt miljöbalken.

När Miljödomstolen i Vänersborg i våras kom med sitt beslut om Ringhals hade man flera invändningar mot verksamheten. Man hänsköt därför beslutet till regeringen. Invändningarna gällde framför allt säkerheten och att det ännu inte finns några färdiga beslut om hur det radioaktiva avfallet ska tas om hand.

Olycksrisker och utsläpp ökar
Beträffande säkerheten konstaterar man att en effekthöjning ger större radioaktiva utsläpp. Miljödomstolen ansåg att det i sin tur också ökar risken för olyckor. Ökad strålning utsätter material och säkerhetssystem för större påfrestningar.

Statens strålskyddsinstitut har sagt att man inte kan acceptera större utsläpp av radioaktiva ämnen från Ringhals. Ringhals ville först inte åta sig kostnaden för att få ner utsläppen, men efter huvudförhandlingen i miljödomstolen gick man med på Strålskyddsinstitutets krav.

Regeringen överlämnar till Statens strålskyddsinstitut och Statens kärnkraftinspektion att besluta om de närmare villkoren för driften vid Ringhals.

Ökad produktion
Samtidigt som Barsebäcksreaktorerna avvecklas ökar alltså produktionen i de svenska kärnkraftverken. Effekthöjningen i Ringhals motsvarar på sikt tre fjärdedelar av en Barsebäcksreaktor.

Nu ansöker också Oskarshamns och Forsmarks kärnkraftverk om effekthöjningar, som kommer att öka produktionen och förlänga reaktorernas livslängd.

Sammanlagt väntas kraftbolagen investera omkring 25 miljarder kronor de närmaste åren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".