Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetslivsminister litar mer på SCB

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 17.25

Arbetslivsminister Hans Karlsson tror mer på Statistiska centralbyråns positivare uppgifter om hur arbetslösheten utvecklas än de högre arbetslöshetstal, som AMS presenterade i veckan.

– Vi har ett trendbrott som jag tror har alla förutsättningar för att bestå. Vi har en förstärkning av arbetsmarknaden med flera lediga jobb, färre varsel och flera arbetade timmar. Vi har en tendens till ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet. Jag tror vi har grepp på arbetslösheten nu, säger Hans Karlsson.

Enligt Statistiska centralbyrån var den öppna arbetslösheten i september 5,4 procent, en nedgång med 0,8 procentenheter på ett år.

AMS hävdar att arbetslösheten är 5,1 procent, en tiondels procent högre. Det är vi som har rätt tycker, Hans Tydén, utredare på AMS:

– Arbetslösheten har gått upp något nu, men det är ganska marginellt, säger Hans Tydén.

SCB:s bild av att man ser en nedgång i arbetslösheten stämmer inte?

– Jag är lite skeptisk till det, säger Hans Tydén på AMS.

AMS tror att en omläggningen av sättet att mäta på SCB har spelat in.

Anders Sundström, som är ansvarig för arbetslöshetssiffrorna på SCB, anser att det ändå är en statistiskt säkerställd nedgång av arbetslösheten.

Han säger också att man måste ta siffrorna för en enstaka månad med en nypa salt och inte ropa hej för tidigt.

– Om man med det tror att arbetslösheten är på väg nedåt så skulle jag vara försiktig, säger Anders Sundström.

Du tror inte att du ropar hej för tidigt?

– Det finns alltid en risk för det, men jag tror inte det. Jag känner mig mer optimistisk idag än jag gjorde för bara några dagar sedan, säger Anders Sundström på SCB.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".