Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Influensasjuka fåglar på väg mot Sverige

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 22.20
Smittade fåglar kan nå Sverige

Risken har ökat för att fågelinfluensan ska spridas till Sverige med flyttfåglar från Ryssland. Jordbruksverket ser nu över smittskyddsreglerna kring fjäderfän.

Efter de nya uppgifterna kommer troligen uppfödare i delar av landet att tvingas ha sina fåglar inomhus.

– Ja, vi har fått besked om att det varit ett nytt utbrott cirka 20 mil söder om Moskva. Utifrån den informationen och det vi känner till om flyttfågelvägarna så bedömer vi nu att det finns en risk att fåglar från det här området kan komma in över Sverige, säger Leif Denneberg på Jordbruksverket.

Så man kan säga att situationen har förvärrats för svensk del sedan de tidigare riskbedömningarna gjordes?

– Ja, vi är nu tvungna att göra en ny riskbedömning och sannolikt behöva besluta om nya åtgärder för att förhindra att eventuellt vilda fåglar kommer i kontakt med fjäderfän, säger Leif Denneberg.

Den tidigare bedömningen att risken skulle vara liten för att flyttfåglar skulle föra in fågelinfluensan i Sverige nu i höst sprack med det nya ryska fallet. EU:s veterinärer har därför nu ikväll beordrat en ny riskvärdering som innefattar förbud mot till exempel fågelmarknader eller utställningar.

Områden ska utredas
Nya importstopp kommer, men framför allt ett förbud för tama fjäderfän att gå utomhus i riskutsatta områden. Exakt vilka områden det gäller i Sverige ska nu Jordbruksverket utreda, men man kommer ändå att be fågeluppfödarna att förbereda sig.

– Vi har ständig kontakt med fjäderfänäringen och vi måste nu naturligtvis uppmana den att förbereda sig för att i vissa områden ska fjäderfä behöva tas in. Vi har ännu inte identifierat de här områdena, det arbetet påbörjar vi nu med en gång. Men man måste förbereda sig för detta naturligtvis.

Vilka konsekvenser tror du det kan få?

– I Sverige kommer det sannolikt inte få så stora konsekvenser. Vi har inte många fjäderfän ute. Det finns förstås också möjlighet för oss att göra vissa undantag och dem måste vi titta på noga också.

Vilka risker för människor ser du nu efter de här nya uppgifterna från Ryssland?

Detta är först och främst inte några risker för människor, utan de här åtgärderna vidtar vi för att vi ska skydda våra fjäderfän från risken att smittas via flyttfåglar, så det är inte en människorisk i det här läget.


Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".