Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Den illegala spritimporten ökar

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 06.13
Smuggelsprit.

Trots att systembolaget visar ökade försäljningssiffror för framför allt vin så fortsätter införseln av alkohol i landet. Varken tull eller polis ser någon minskning i alkoholtrafiken.

– Ute på fältet har man inte märkt av det, säger Eva Lotta Hedin, chef för tullverkets brottsbekämpning.

Varje dygn förs mellan 200 000 och 300 000 liter starköl in i landet och tullen ser nu också att införseln av starksprit ökar. Man pratar om en våg av nykriminella.

700 000 i vinst på tio månader
I ett fall som avslöjats av tullen har en person rest minst 29 gånger till Tyskland under en tiomånadersperiod och gjort en ren vinst på 700 000 kronor på vidareförsäljningen.

– Nu ser vi i polisens och vår kartläggning att det sprider sig upp i landet, och att det ofta är personer som inte tidigare har ägnat sig åt brottslig verksamhet, säger hon.

Tullen medger att man har väldigt dålig kontroll av internethandeln med alkohol och kan därför inte säga någonting om omfattningen.

Skatteverket säger att det finns minst 50 webbsidor som riktar sig mot enbart svenskar. Enligt justitieminister Thomas Bodström har rättsväsendet inte varit förberett på den omfattning alkoholinförseln fått.

– När en brottslighet flammar upp som här i Skåne så tar det alltid en tid innan rättsväsendet kan slå tillbaka och även om man var förberedda så blev det nog med en större kraft än vad man trott, säger han.

Samarbete för att stoppa införseln
Tull- och skatteverken och polisen inleder nu ett närmare samarbete för att lättare komma åt dem som för in alkohol och säljer den vidare.

Skånepolisen kommer att börja utreda varje fall där en minderårig påträffas med alkohol

– På det sättet så får vi en utredning om varje sådant innehav där föräldrarna involveras och det är syftet, säger Per Svarz, polismästare.

Inte heller polisen märkt av någon minskning av alkoholinförseln.

– Jag kan inte säga att vi märker av någon minskning, men problemet kvarstår att vi har fått en ökning av alkoholkonsumtionen på 35 procent i landet. Den återspeglas bland annat i våldsbrottsligheten. Det är någonting vi kommer att få jobba med i många år, säger Per Svarz, polismästare vid Skånepolisen

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".