Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Syrien pekas ut för mordet på Hariri

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 05.26
En libanesisk pappa med sin dotter tänder ljus för Rafiq Hariri.

I en mycket Syrienkritisk rapport slår FN:s utredare fast att Syrien var inblandat i mordet på den förra libanesiske premiärministern Rafiq Hariri i februari. Syrien säger i en första reaktion att rapporten är politiskt partisk och hävdar att uppgifterna är osanna.

Mordet var enligt utredaren mycket välplanerat och nu ökar trycket på Syrien från framför allt USA.

När Libanons förre premiärminister Rafiq Hariri i februari i år mördades satte spekulationerna omedelbart igång om grannlandet Syriens inblandning. Syrien har ju länge har kontrollerat Libanon indirekt.

Den tyske åklagare som för FN:s räkning har skrivit rapporten om mordet, en rapport som anses vara en av de känsligare som FN har levererat på senare tid, tvekar inte att peka ut Syrien.

Libanons säkerhetstjänst inblandad
Rapporten slår fast att Hariri inte kan ha mördats utan godkännande från högt uppsatta personer i den syriska underrättelsetjänsten. Dessutom skriver den tyske åklagaren att det måste ha funnits en hemlig överenskommelse med den libanesiska underrättelsetjänsten om mordet.

Hariris telefon ska ha varit avlyssnad en längre tid för att på det sättet kunna planera mordet, och i den mycket Syrienkritiska rapporten hävdas också att Syrien har vilselett utredaren.

Syrien har vid flera tillfällen nekat till all inblandning i mordet och menar istället att man är utsatt för en USA-ledd komplott. USA å sin sida har efter mordet på Hariri pressat Syrien allt hårdare, och i våras tvingades Syrien dra tillbaka sina trupper som funnits i Libanon i nästan 30 år. USA hävdar också att Syrien hjälper terrorister att ta sig in i Irak.

USA ökar troligen trycket
När FN-rapporten nu pekar ut Syrien som direkt inblandat i mordet på Hariri och de ytterligare 20 personer som dog i attacken tror många bedömare att USA kommer trycka på allt hårdare för att FN ska införa sanktioner mot Syrien.

Sedan innehållet i FN-rapporten om mordet på Hariri blev känt kräver

två anti-syriska ledamöter i det libanesiska parlamentet att president Emile Lahoud avgår. Det finns uppgifter i rapporten om att också Lahoud kan ha varit inblandad.

Enligt uppgifterna ska bland annat en av nyckelpersonerna bakom mordet på Rafiq Hariri har ringt president Emile Lahouds mobiltelefon bara några minuter före attentatet 14 februari.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".