Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan söndagen den 23 oktober

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 10.24

Vilken ny medievärld väntar runt hörnet i elektronikens och digitaliseringens superhektiska tid?

Magasinet Newsweek har pejlat framtiden i en temasatsning. Två grundmönster kan urskiljas: en alltmer individuell mediekonsumtion. Och en alltmer medieintegrerad, globaliserad produktion gjord av koncerngiganter.

Produktionskedjor samlas alltmer under samma intressent, ljud och bild integreras, tele-, data- och tv-sektorerna glider ihop. Frågan är vilka miljardmultijättar som ska komma först till den gränslösa köttgrytan.

En viss demokratisk motrörelse finns ändå på marknaden, där den nya enklare tekniken kan underlätta för exempelvis musikvärldens gräsrötter att både producera och marknadsföra sig.

På filmsidan knackar nya märkvärdigheter på dörren: DVD-spelare on line, där man beställer och laddar ner filmer, ett första steg mot videobutikernas död. Och en revolution för biografmarknaden där gamla filmrullar ersätts av digital nätnedladdning till jättedukar. Newsweek har också spejat runt nästa hörn i utvecklingen, en utveckling som pågår för fullt i forskningslabb: tredimensionell film och projektionsdukar som ersätts av exempelvis uppvärmd luft eller ett slags tunna vattenridåer.

Det verkliga tredimensionella steget väntar med hologramteknik, där man till och med delvis kan gå runt de projicerade figurerna eller miljöerna. Holografisk video - där dagens eftertraktade platta tv-skärm på sikt kan bli en kuriös antikvitet - börjar skymta om bara några år, bedömer Newsweek, men en spärr är tills vidare komplicerad och dyr inspelningsteknik.

Newsweek bjuder till och med på ett uppslag med det förment mediefulländade hemmet: monsterstora bildskärmar i trädgår’n för samkörd tv, pc, bildtelefoni och annat, portabla och individuella multimedieenheter för varje familjemedlem från badrum till trädgård, holografisk skärm framför vardagsrumssoffan som kan visa olika filmer för två personer trots att dom sitter bredvid varandra, en annan luftprojicerad skärm som samtidigt bildar en vägg mellan två rum, med mera.

Vill man ha en ny klänning kommer man troligen att kunna beställa hem den först virtuellt och prova den holografiskt.

Detta framtida mediehem ska inte behöva sakna underhållning: redan 2005 produceras årligen i världen 31 miljoner timmar nya TV-shower.

Ändå, noterar tidningen, tycks det som om Hollywood redan nu alltmer blickar ut i världen för att inte fastna i idétorka i framtidens bottenlösa universum för globalunderhållning. De så kallade asiatiska tigerekonomierna vaknar alltmer som stora filmproducenter, Hollywood köper alltfler asiatiska filmrättigheter och gör egna versioner, men i nästa steg väntas asienproducenterna sikta på världsmarknaden direkt.

På radio- och musiksidan exploderar satellit- och nätradio samtidigt som digitaltekniken står inför ett vägval, märkbart för övrigt för Sveriges Radios del.

Newsweek noterar bland annat hur udda afrikansk och latinamerikansk musik ytterst snabbt nätvägen idag kan nå ut över världen till specialintresserade. Medan nätbolagsjättarna hela tiden skuggas av det så kallade darknet: anonymt krypterad mjukvara avkrypteras av mottagarna och smiter förbi såväl mediedrakar som nätpolis.

Newsweek har bland annat hälsat på 28-årige Jan Danielsson från Uppsala vars dataprogram kan neutralisera piratskyddet för nätmusik.

En ännu jungfrulig mediesektor är videospel för flickor: en grupp konsumenter som inte visat pojkars lust till motorsågsmassakrer och liknande. Men sånt som relationsspel är alltmer på gång, liksom ett slags virtuella dockskåp. En producent talar om en väntande gigantisk virtuell sandlåda.

Det finns några slavar på den mediala triumfvagnen, framgår av Newsweeks svep över den medievärld som ligger i så kallad framkant. Nätspelandet kan ha en drogande dopamineffekt på hjärnan. I augusti avled en 28-årig sydkorean efter 50 raka timmar med Starcraft.

New York-filmkritikern John Simon anar en bristvara i den framtida medievärlden, enligt Newsweek: kritiska självständigt tänkande medborgare.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".