Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny asyllag för gömda omarbetas

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 12.49

Efter lagrådets kritik mot de föreslagna ändringarna i asyllagstiftningen ska socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet komma överens om vilka ändringar som måste göras i lagförslaget.

Det handlar framför allt om att göra lagtexten tydligare, säger vänsterpartisten Ulla Hoffman.

– Jag tycker att det behövs en del klargöranden på några punkter som till exempel vistelsetiderna. Vi diskuterar vad vi menar med det och det finns andra frågor vi behöver diskutera, säger Ulla Hoffman.

Lagförslaget innebär att avvisningarna av asylsökande barn och barnfamiljer ska stoppas i väntan på att de ska få en ny prövning.

Där ska Migrationsverket bland annat ta ställning till om barnen varit så länge i Sverige att det inte går att avvisa dem.

Lagrådet kritiskt
Efter att ha granskat lagförslaget säger Lagrådet nej. Lagrådet tycker bland annat att lagförslaget tagits fram så snabbt att det inte är tillräckligt genomarbetat.

Lagrådet tycker också att det är alldeles för otydligt hur lagen ska tolkas. Det är till exempel oklart hur lång tid en asylsökande ska ha varit i Sverige för att få stanna.

Det håller centerpartisten Birgitta Carlsson i riksdagens socialförsäkringsutskott med om.

– Det mest otydliga och oklara förslag jag någonsin har sett. Jag har läst det tre gånger och verkligen begrundat det jag läst. Trots det kan jag inte säga att jag greppar vad de säger och vad de vill, säger Birgitta Carlsson.

Det är riksdagens socialförsäkringsutskott som arbetar med lagförslaget.

Samarbetspartierna möts
Efter lagrådets kritik ska socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet mötas för att diskutera vad som måste ändras.

Tanken har hela tiden varit att driva igenom lagändringen snabbt, till den sjunde november. Nu är det oklart om det kommer att gå.

Utskottets ordförande Tomas Eneroth tror att lagen kan komma att bli försenad, men vänsterpartiets Ulla Hoffman hoppas fortfarande på att lagen ska kunna börja gälla som planerat.

– Än känner jag mig inte orolig för att vi ska behöva ändra datumet, säger Ulla Hoffman, vänsterpartiet.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".