Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bodström - en man i tiden

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 14.14

Björn Elmbrant skriver i sin krönika om hur vårt behov av trygghet förändrats på senare år.

Om präster och politiker inte längre har samma centrala roll i våra liv, och flera av ekonomernas storslagna modeller havererat, vilka ska då ge oss arma människor vägledning och trygghet?

Jo, medicinmän förstås som kan förhindra den senaste globala farsoten från att spridas hit. Men framförallt är det juristerna som har framtiden för sig. Det är juridiska nyheter, som utgör en allt mer dominerande del av det mediala utbudet.

Trots att antalet dömda för de flesta brott tycks minska eller stå still, om man ska tro Brottsförebyggande rådets statistik, så har aldrig så många makabra detaljer om brott stått att läsa i tidningarna som nu. Och den internationelle terrorismen - hur länge kommer den att skona Sverige? Ur fruktan kommer längtan efter trygghet.

Detta trygghetsbehov söker justitieminister Thomas Bodström möta, energiskt och okomplicerat.

Ibland sägs det att socialdemokraterna monterat ner sina ambitioner från det förgångna att vara samhällsbyggare, men det märks i vart fall inte på justitiedepartementet. Thomas Bodström bygger landet på den nya tidens vis, han reser betongmurar och installerar mikrofoner, han proklamerar kvinnofrid och maskeringsförbud, och har ständigt ett vått finger i luften för att höja straffskalorna.

I veckan var justitieministern i rubrikerna igen, bland annat med ett förslag om att polisen ska kunna få telefonavlyssna och göra husrannsakan, inte för att utreda grova brott, utan enbart om polisen ”har anledning misstänka att brott ska begås”.

Det låter ju inte så där väldigt långt från det tankeförbud som George Orwell skrev om i romanen ”1984”, och Bodström erkänner att det är ”en ny rättsprincip i lagen, men inte om man ser till hur det fungerat i praktiken.”

EU:s planer på att alla mobilsamtal och alla e-mail ska kunna lagras, för att tas fram på polisens begäran, har en entusiastisk tillskyndare i den svenske justitieministern.

En vanlig definition på intelligens är annars förmåga att dra slutsatser av gjorda erfarenheter. Men Bodström tycks redan ha glömt säkerhetstjänstkommissionens rapport för snart tre år sedan; som visade hur mycket godtycke och personligt lidande som åstadkoms när massor av överskottsinformation samlades in på 50-, 60- och 70-talen om de som då ansågs vara säkerhetsrisker.

Alla de många små steg som den gången togs och som nu tas mot en minskad personlig integritet sker förmodligen i de bästa av avsikter - men finns det någon som ser till hur helheten blir?

Thomas Bodströms pappa Lennart fick löpa gatlopp som utrikesminister på 80-talet, men han hade integritet. Han sa utan att blinka det som få andra vågade säga, att det fanns väldigt svaga bevis för främmande u-båtar i skärgården.

Pojken Bodström går inte mot strömmen, han följer den med en serie smidiga anpassningsrörelser. Och det är säkert betydligt populärare att höja straffet för rattfylla än att säga att ryska u-båtar inte fanns.

En bild av populariteten är att 20 procent av ombuden på Metall-kongressen i en enkät i veckan vill ha Thomas Bodström som ny socialdemokratisk partiordförande, medan Pär Nuder bara får 3 procent och Thomas Östros 2 procent.

Visserligen förordar de allra flesta Metall-ombud Margot Wallström som partiledare - men står hon till förfogande? Det verkar inte så.

Så om lite drygt en vecka, på den socialdemokratiska partikongressen, får därför den gamle fotbollspelaren Bodström en rejäl passning att göra mål med. Han ska tala under rubriken ”Trygghet i vardagen”.

Trygghet var förr socialpolitik, nu är det också kriminalpolitik. Thomas Bodström är - kort sagt - en man i tiden.

Björn Elmbrant, Studio Ett
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".