Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kontroll av kontaktfamiljer ses över

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 16.45

Trots att förmedling av kontaktfamiljer är den vanligaste insatsen för barn och ungdomar som socialtjänsten gör,  saknas det nationella riktlinjer för hur kontrollen av den verksamheten ska gå till. Socialtjänstminister Morgan Johansson vill att frågan tas upp igen.

Huddinge kommun anlitade en familj som kontaktfamilj åt ett barn, trots att man väl kände till att mannen i familjen hade en kriminell bakgrund.

Tiotusentals barn får varje år kontaktfamiljer genom socialtjänsten, men några regler för hur kontrollen av kontaktfamiljer går till finns inte.

Det saknar Johanna Parikka Altenstedt i Håbo kommun. Hon är ordförande i biståndsnämnden, som har det yttersta ansvaret i kommunen för bland annat kontaktfamiljer.

– Mina erfarenheter när det gäller kontaktfamiljer tyder på att det oftast fungerar väldigt bra, men att det finns en viss slumpmässighet i det hela. Vi kan inte alltid veta vad vi får när vi godkänner någon som kontaktfamilj.

Ska kontrolleras
Morgan Johansson har nyligen fått ett betänkande om en nationell handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården. Men inte heller där fanns några förslag till hur kontaktfamiljsverksamheten ska kontrolleras.

Efter Ekots rapportering om fallet i Huddinge vill nu Morgan Johansson att kontrollen av kontaktfamiljer tas upp i beredningen.

– Vad som finns i utredningen är ju att man ska förstärka länsstyrelsernas tillsyn över hur kommunerna driver det sociala barn- och ungdomsarbetet. Sedan är frågan om vi ska ha speciella riktlinjer för just kontaktfamiljer. Den frågan tycker jag att vi ska ta in i beredningen nu. Det är jag absolut öppen för, säger han.

Även BO saknar riktlinjer
Även Barnombudsmannen, BO Lena Nyberg saknar tydligare riktlinjer för kontrollen av kontaktfamiljer, men tycker också att det helt saknas rutiner för att lyssna på barnen.

– Jag skulle gärna se att man hade mer av ett barnperspektiv, alltså lyssnade på barnet och tog till sig det som barnet självt säger. Men också att man har givna kontrollsystem som gör att man också kan vara säker på att familjen fungerar bra, säger Lena Nyberg.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".