Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facklig strid om hushållsnära tjänster

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 12.41
Fyra förbund vill se städning med skatteavdrag.

En strid har blossat upp mellan olika fackförbund efter att fyra tunga förbund begär att socialdemokraterna ska ompröva inställningen till hushållsnära tjänster. Förslaget handlar bland annat om skatteavdrag för bland andra städföretag. Men Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker att förslaget är dåligt.

Det är ordförandena i Byggnadsarbetareförbundet, Elektrikerförbundet, Målarförbundet och Fastighetsanställdas förbund som vill att ett skatteavdrag för bland andra städföretag ska införas.

Ylva Thörn tror att förslaget kan skapa konflikt mellan manligt och kvinnligt dominerade fackförbund.

Det traditionellt kvinnliga fackförbundet Kommunal står mot de traditionellt manliga fackförbunden Målarförbundet, Elektrikerförbundet, Byggnads och Fastighetsanställdas förbund i frågan.

– Ja det är ju möjligt att det är den fajten man vill ha. Jag tycker inte att det är särskilt lyckat, säger hon.

Fackförbunden vill lyfta upp frågan om de så kallade hushållsnära tjänsterna igen.

Man vill att regeringen inför skatteavdrag för städföretag, vissa reparationsföretag och för reparationer och ombyggnader av bostäder.

Vill minska svartarbetet
Förbunden menar att det skulle göra att svartarbetena minskade, inte minst inom städbranschen.

Enligt Ylva Thörn finns det ingenting som pekar på att svartjobben skulle bli färre bara för att skatteavdraget införs.

– Vi vet att det finns många som använder svart arbetskraft trots att det finns ROT-avdrag. Det här tycker jag är en helt annan diskussion

När det gäller skatteavdraget för dom hushållsnära tjänsterna tycker Ylva Thörn att det också handlar om jämställdhet

– Samtidigt ser jag det här utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det är ett sätt för männen att slippa ta sin del av hushållsarbetet och det ansvar som man har inom familjen, säger Ylva Thörn.

Hoppas på sidoeffekt
I år försvann de så kallade ROT-avdragen. Att bredda skatteavdragen så de även innefattade hushållsnära tjänster skulle göra det lättare att få igenom ett nytt stöd till byggbranschen, säger Stig Larsson på elektrikerförbundet.

– Visst skulle det bli lättare om man skulle bredda basen för ett skatteavdrag.

Men vad tjänar era medlemmar på det?

– Om man tittar på det som är ”bonära” och dessutom med kopplingar till ROT-avdragen, skulle det naturligtvis innebära att det som finns inom de så kallade hantverksyrkena inom byggsektorn också skulle kunna öka, säger Stig Larsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".