Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU vill ha olika regler för korv och bröd

Publicerat fredag 21 oktober 2005 kl 20.08

EU:s jordbruksministrar kommer i nästa vecka att säga ja till en tillsats med ett kolesterolsänkande ämne i bröd men nej till samma sak när det gäller korv.

Det handlar om fytosteroler, ett kolesterolsänkande ämne som utvinns ur växter.

För det mesta är ämnet nyttigt, men om en människa får i sig mer än tre gram om dagen är det inte lika hälsosamt. Till exempel så har forskare sagt att det kolesterolsänkande ämnet kan förhindra den positiva effekten av vitaminer.

Två ansökningar
Två olika finska företag har begärt EU:s godkännande för att tillsätta fytosteroler i rågbröd och korv.

Trots att det rör sig om samma ämne, kommer det inte att bli någon rättvis bedömning. För korv är inte särskilt nyttigt, men det är rågbrödet, enligt Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

– Det här är ett osötat, mycket grovt bröd med mycket fibrer, som vi menar är rimligt att godkänna. Vi har varit lite mer tveksamma till korven för att på EU:s kriterielista så menar man att man ska inte tillsätta det här i köttprodukter.

Det är ett ganska ologiskt besked med tanke på att ni agerar på två helt olika sätt?

– Man kan tycka att det är ologiskt, jag kan hålla med om det. Och man har hamnat i en olycklig situation.

Tilläggas bör att Ann-Christin Nykvist hoppas på att reglerna görs om så liknande situationer inte ska uppstå i framtiden.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".