Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många förslag för att hjälpa vänster ur kris

Publicerat lördag 22 oktober 2005 kl 11.00

Kriskommission, ledarskaputbildning och egen radio och tv som kan föra ut den egna politiken bättre. Förslagen inför vänsterpartiets partikongress för att få partiet att framstå i bättre dager är många.

– Partiet befinner sig i en djup kris och de förklaringsmodeller som man ser idag handlar inte om en politisk analys utan istället gömmer man sig bakom ett antal konspirationsteorier, säger Staffan Norberg, vänsterpartistiskt kommunalråd i Södertälje som står bakom förslaget om en kriskommission.

Hur skulle en kriskommission fungera?

– Den skulle naturligtvis göra den nödvändiga politiska analysen. Vad den sedan landar i kan man givetvis inte förutsäga.

– Vi måste hur som helst ta oss ifrån den här bilden av att partiet är ett offer för olika omständigheter. Det leder bara till ytterligare en utveckling mot en sekt snarare än ett politiskt parti, säger Staffan Norberg.

Staffan Norberg tillhör de så kallade förnyarna inom Vänsterpartiet och han får stöd i sitt krav på kriskommission i ytterligare en motion.

Flera andra motioner tar upp det som en del av partiet ser som bristande ledarskap och organisation i toppen av Vänsterpartiet.

Konsult för problemlösning
Partidistriktet i Halland skriver till exempel i sin motion att den centrala organisationen inom partiet inte fungerar, att partiledning, styrelse och riksdagsgrupp inte drar åt samma håll. Distriktet föreslår därför att partiet anställer en organisationskonsult för att reda ut problemen.

Dessutom vill halländska vänsterpartister skapa ett konfliktbearbetningsteam för att få slut på de interna stridigheterna.

– Ibland är det så att man har såpass mycket konflikter på arbetsplatser eller i partier eller i grupper av olika slag att man behöver ta in en utomstående person som kan hantera de här konflikterna på ett vettigare sätt än vad man själv gör, säger Ing-Mari Carlsson som är ordförande för vänstern i Halland.

Egen radio och tv
Även Bohusläns partidistrikt vill förändra organisationen och Uppsalas vänsterpartister efterlyser en ledarskapsutbildning för att förbättra partikulturen.

Flera förslag till kongressen handlar också om hur Vänsterpartiet måste förändra bilden av partiet i media.

En motion talar om att partiet måste presentera en nyhet i veckan som ger positiv publicitet i existerande medier, medan ett annat förslag kräver att vänsterpartiet startar egen radio och tv för att få ut partiets budskap på eget sätt.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".