Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lägre matpriset ger butiker nya villkor

Publicerat lördag 22 oktober 2005 kl 16.45

Ica:s prissänkningar har lett till att försäljningen har ökat, men samtidigt minskar vinstmarginalerna. Nu säger flera Ica-handlare att de måste minska personalkostnaderna ytterligare för att behålla sin lönsamhet nu när Ica planerar en tredje prissänkning.

– Jag får ju se om mitt eger hus och minska mina egna kostnader för personal och i viss mån service, och i förlängningen kanske även sortiment. Vi har en uttalad väg: att sänka priserna. Det kommer vi att göra så länge vi orkar. Men det är inte alla som är så himla lönsamma, så visst kommer utslagning och sådant att öka också, säger Hans Lundgren, som äger en Ica-butik i Stockholm.

– Det kommer att bli färre butiker, det kommer att bli längre till butikerna. Allting bygger på nöjda kunder. Är det så att kunderna inte är nöjda med att ha för höga priser för nära, då får de åka längre och betala mindre. Det är en enkel konsekvens.

Större arbetsbelastning
Det som pågår inom Ica är ett exempel på hur den ökade konkurrensen påverkar livsmedelshandeln. Allt lägre priser innebär att man håller personalkostnaderna nere samtidigt som den ökade försäljningsvolymen medför att personalens arbetsbelastning blir större.

Sven Lindberg, pressombudsman på Handelsanställdas förbund, säger att anställningsvillkoren har förändrats sedan lågpriskedjornas intåg.

– Det innebär att man ofta anställer folk på kort tid. Du kan få en fast tjänst, men på bara fem timmar om dagen. Det vill säga 25 timmar i veckan. Sedan räknar man med att den här personalen rycker in och jobbar extra när man har arbetstoppar.

”Bara början”
Utvecklingen mot allt lägre priser kommer att fortsätta. Det är ett resultat av globaliseringen, menar Magnus Ohlsson, vd för Detaljhandelsinstitutet.

– Vi har fått en ny normalprisnivå. Anledningen till det är dels att vad som är ett riktigt pris i folks medvetanden har förändrats. Dels kan det komma ytterligare utmanare från den internationella arenan. Jag tror att vi fortfarande har en fallhöjd på livsmedelspriserna på någonstans mellan 5 och 15 procent innan botten är nådd. Så att det här är något som bara har börjat.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".