Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsutredare vill omvärdera miljömål

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 05.00

Det kan bli strid om målen i svensk skogspolitik. Utredningens ordförande funderar över en kanadensisk modell att beräkna naturreservat. Skulle den införas i Sverige, skulle det kunna ge sämre skydd av skog med höga naturvärden.

När skogsutredningen ska presentera förslag för framtiden finns ett stort tryck från delar av skogsbruket att produktionen ska prioriteras och naturvården tonas ner.

Trots att riksdagen har lagt fast ett mål för hur mycket skog, som ska skyddas fram till 2010 är det nu flera riksdagspartier, som har motionerat om att avsättningen av naturreservat ska stoppas.

Tvekar om målen
Utredningens ordförande, Maggi Mikaelsson, är skeptisk till en viss fastställd areal för skogsskyddet.

– De beslut som är fattade i riksdagen gäller fram till ett nytt beslut fattas. Men jag tycker inte det är ett självändamål att man ständigt ska öka den skyddade arealen, säger Maggi Mikaelsson.

I direktiven till skogsutredningen sägs att de jämställda produktions- och miljömålen ska ligga fast. Idag är det en procent av skogen nedanför fjällregionen, som är skyddad.

Vill skydda mer skog
Länsstyrelsernas naturvårdsinventeringar har hittat mer skyddsvärd skog än som ryms inom den ram som riksdagens har lagt fast.

Men Maggi Mikaelsson säger sig inte gilla fastställda arealer för skogsreservat. Hon sneglar på andra sätt att beräkna skydd av skog än den gängse i Sverige.

– Tar man Kanada till exempel, där man har väldigt stora arealer skyddad mark, så räknar man där in både vattendrag och våtmarker i den skyddade arealen, säger Maggi Mikaelsson.

Om Maggi Mikaelssons funderingar att räkna in sjöar och våtmarker i skogsreservaten skulle bli verklighet kullkastar det dagens principer för skydd av skog med höga naturvärden.

Om man står fast vid riksdagens mål för reservat skulle det tunnas ut betydligt mot mer skydd av sjö och myr och mindre skydd av skog.

Det kanske kan tillfredsställa många inom skogsbruket, men skulle mötas av skarp kritik från naturvårdare och miljöorganisationer.

– Jag tycker inte att procentsatser är något bra mått när det gäller att skydda skog. Vi kan ju skydda femtio procent av skogen men bara skydda sådant som inte är biologiskt värdefullt och då har vi ju inte uppnått någonting i alla fall, säger hon.

Det görs inventeringar för att man ska hitta det mest värdefulla?

– Ja, det är bra. Då får vi se till att vi gör det då, att vi får det spritt över hela landet, säger Maggi Mikaelsson, ordförande i skogsutredningen, som ska vara klar om ett år.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".