Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bankkort till asylsökande kan öka fusk

Publicerat söndag 23 oktober 2005 kl 11.00

Asylsökande som har rätt till dagersättning från Migrationsverket får från och med årsskiftet ett eget bankkort. Därmed kan de enkelt hämta ut pengarna i till exempel bankomater. Men nyordningen får också kritik internt hos Migrationsverket.

Mottagningshandläggaren Mikael Landberg i Solna tycker att det nya systemet bäddar för problem.

– Vi kommer ju att få svårt att kontrollera dels vem det är som hämtar ut pengarna, och huruvida de över huvud taget hämtas ut. För vår del innebär det att vi har svårt att veta om personerna är kvar i landet eller inte.

Vilka risker ser du med det? Att man inte är kvar i landet men att pengarna ändå kommer in på kontot?

– Ja, främst så är det väl att någon annan då kanske hämtar ut pengarna. Att man ger de här korten mellan varandra.

Den så kallade dagersättningen är i regel på 71 kronor om dagen. Med det nuvarande systemet betalas dagersättningen normalt ut en gång i månaden med en avi, som man löser in hos Svensk kassaservice. Då måste man visa upp sitt så kallade LMA-kort, en slags fotolegitimation som alla asylsökande får, så att personalen kan se att det verkligen är rätt person som hämtar ut pengarna.

De nya bankkorten kommer att fungera i både uttagsautomater och butiker, men bara i Sverige.

Migrationsverket har upphandlat tjänsten hos ICA-banken till en kostnad av till miljoner kronor per år, och avtalet löper i första hand till den sista mars 2007.

Många andra kontrollfunktioner
På kontot sätts den så kallade dagersättningen in och det räcker med bankkort och pinkod för att få ut pengarna, och för de allra flesta kommer detta sannolikt att fungera bra. Men det finns alltså en risk att Migrationsverket i vissa fall fortsätter att betala ut ersättning till personer som valt att lämna Sverige och att pengarna då hamnar i andras fickor.

Alicia Bengtsson, informatör på Migrationsverket, sitter med i projektgruppen som arbetat fram det nya systemet.

– Ja, risken finns ju att detta kan uppstå. Men det finns ju så många andra kontrollfunktioner än just bara detta. Vi kan kalla till svenskundervisning manuellt eller annan organiserad verksamhet och då se om de faktiskt finns i landet.

Hur kommer ni att agera om fusk upptäcks?

– Ja, det enklaste för oss är naturligtvis att spärra kortet. Och sedan får man väl överväga om man ska polisanmäla. Det är ju ett rent bedrägeri det handlar om i så fall.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".