Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU stridsfråga inom vänsterpartiet

Publicerat söndag 23 oktober 2005 kl 12.00

Frågan om vänsterpartiets EU-motstånd kan åter bli en stridsfråga inom partiet. Inför partiets kongress i januari finns helt olika åsikter i frågan bland de motioner som nu kommit in till kansliet.

– Kravet på att vi ska lämna EU är rostigt, milt sagt. Vi är med i EU, det logiska är att försöka förändra unionen i rätt riktning istället för att hoppa av, säger Lennart Värmby i Växjö.

EU måste upplösas och ett nytt europeiskt samarbete komma i dess ställe och vänsterpartiet arbetar därför för ett svenskt utträde ur EU. Det kan man läsa i partiprogrammet.

Motioner kräver tydlighet
Kravet på utträde har länge varit en symbolfråga för många vänsterpartister. Inför kongressen i januari finns det också motioner som kräver att vänsterpartiet inför valet nästa år är ännu tydligare med sitt krav på att Sverige ska lämna EU.

Partidistriktet i Skåne har ställt sig bakom det förslaget.

– Jag tror att en majoritet av Sveriges vänsterpartister vill träda ur EU. EU bildar en mur mot resten av världen. Vänsterpartiet har alltid velat vara solidariska mot de fattiga och utsatta folken, säger Britta Berg, ordförande i partidistriktet i Skåne.

Ytterligare några motioner kräver att vänsterpartiet blir än tydligare i sitt EU-motstånd. Men det finns alltså andra röster i partiet i den här frågan.

Förutom motionen från vänsterpartisterna i Växjö kräver även förre riksdagsledamoten Kennet Kvist att vänsterpartiet slutar med att kräva ett EU-utträde.

Regeringen säger nej
Frågan är viktig för vänsterpartiet också eftersom regeringen ofta sagt att vänsterpartiet inte kan ingå i en regering bland annat eftersom partiet är för ett EU-utträde.

Lennart Värmby i Växjö hoppas att EU-frågan kommer bli en stridsfråga på kongressen.

– Man kan hoppas. Men tyvärr har både miljöpartiet och vänsterpartiet har vunnit en hel del på sin inskränkta, för att inte säga nationalistiska, linje när det gäller EU, säger Lennart Värmby, vänsterpartiet i Växjö

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".