Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Enklare skatteregler för idrottsföreningar

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 05.00
Mindre pappersarbete framöver.

Idrottsföreningar ska kunna ta emot mer än 20 000 kronor per år i reklampengar utan att betala skatt. Det kommer den socialdemokratiske riksdagsmannen Kjell Nordström att föreslå i en utredning.

Efter avslöjandet om skattefusket i idrottsminister Bosse Ringholms förening Enskede IK, som inte hade betalat in reklamskatt, har många av landets idrottsföreningar blivit oroliga, säger Kjell Nordström.

– Många ledare runt om i landet blev lite nervösa för de hade inte heller gjort det i sin lilla klubb, så de har anmält det till Skatteverket i Ludvika och nu har vi fått signaler både från Ludvika och Skatteverket centralt att man skulle se att vi gjorde ett större fribelopp, så att man slapp hantera de här små föreningarna, för det blir bara en massa jobb och man får in väldigt lite skatt.

Förenklade skatteregler
Idrottsskatteutredningen ska vara klar om ett halvår och ska ta fram förenklingar för idrottsföreningarna.

Idag är det tillåtet för idrottsföreningar att ta emot upp till 20 000 kronor per år i reklampengar utan att betala skatt, men Kjell Nordström kommer att föreslå att den gränsen höjs ordentligt. Exakt hur mycket vill han inte avslöja. Men meningen är att de små idrottsföreningarna inte alls ska behöva betala någon skatt för reklampengar de får in.

Idrottsminister Bosse Ringholms förening Enskede IK betalade enligt Skatteverkets granskning också ut svarta löner i form av reseersättningar till tränare.

Enligt Kjell Nordström är det många idrottsföreningar som gör likadant. Men nu går det att göra detta lagligt. Från förra året finns möjlighet för idrottsföreningarna att utan redovisning eller skatt ge tränare milersättning på 16 kronor per mil.

Lättnader på gång
Utredningen vill också ge idrottsföreningar skattefrihet när de samlar in pengar på nya sätt. Idag måste en insamling av pengar vara ”av hävd” för att den ska slippa skatt.

– Vi tänkte försöka ta bort det där med hävd och öppna lite mer så att föreningarna kanske kan hitta nya sätt att tjäna pengar. En del föreningar är ju fiffiga på detta, och jobbar med många olika saker och det tänker vi hitta ett sätt så man kan göra det utan att det blir skattepliktigt.

Särskilda idrottskonton
Utredningen ska också komma med förslag på hur ett idrottsmannakonto kan utformas. Det är ett konto där inkomsterna från en idrottskarriär kan samlas för att sedan tas ut under flera år, så att skatten inte blir så hög.

Men Kjell Nordström är inte helt säker på att det behövs. Samma effekt har redan flera idrottare lyckats få fram genom att bilda bolag som tar hand om deras inkomster.

– Redan idag är det så att enskilda idrottsmän, typ de individuella idrotterna, så finns det flera som redan har bolag, och lägger in sina ersättningar. Det är ju godkänt av skattemyndigheten att göra så, i en hel del fall är det faktiskt löst också.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".