Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S i skogslänen kritiserar regeringen

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 12.45

Inför den socialdemokratiska partikongressen får regeringen tung kritik inifrån för den glesbygdspolitik som förs. Det är de sju skogslänen som går samman och anser att regler och lagar är utformade efter storstädernas behov.

– Norrbotten täcker 25 procent av landets yta och 3 procent av landets befolkning. I Stockholm är det likadant fast tvärt om. Det blir olika spänningar i olika delar av landet, säger Kristina Zakrisson som är ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.

Och den politik som förs är anpassad för Stockholm?

– Ja, den är för generell, säger hon.

Kritiska mot det höga bensinpriset
Socialdemokraterna i de sju skogslänen har gått samman för att kritisera delar av regeringens politik för glesbygden.

Det är ordförandena för partiets distrikt i Jämtland, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland som bland annat tycker att dagens arbetsmarknadspolitik måste förändras.

Den är för generell och måste anpassas till Sveriges olika delar tycker Kristina Zakrisson.

– Vi har hög arbetslöshet i Norrbotten, ändå händer det ibland att vi från länsarbetsnämnden skickar tillbaka pengar som vi inte kunnat utnyttja, därför att programmen inte passar oss, säger hon.

De sju distrikten är också indirekt kritiska mot det höga bensinpriset, de skriver att vi är farligt nära den punkt när folk blir motståndare till att genomföra energiomställningen.

Berit Andnor en av undertecknarna
Särskilt intressant att notera är att en av undertecknarna till de olika motionerna är socialminister Berit Andnor som är ordförande för partiet i Jämtland.

Hon skriver att andra åtgärder än skattehöjningar måste åstadkomma energiomställningen.

Motionerna kommer att behandlas av partiets kongress i månadsskiftet oktober-november och där hoppas skogslänen också att dagens regler för strandskydd, som innebär att man inte får bygga ett hus närmare än 100 meter från stranden, ändras.

– Vi har väldigt mycket strandremsor i Norrbotten och vi vill locka folk att flytta till oss, och då tycker jag det är rimligt att folk kan bygga vid strandkanten, säger Kristina Zakrisson, ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".