Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ellagsförslag förödande för ekonomiska föreningar

Publicerat söndag 23 oktober 2005 kl 16.45

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlins förslag om att lagstadga elkunders rätt till ersättning vid längre strömavbrott, så kallad avbrottsersättning, kan bli förödande för de elnätsföretag som är ekonomiska föreningar och som alltså ägs av elkunderna själva.

– Det får drastiska konsekvenser. Tre dygn så är vi uppe i 3,2 miljoner. Då får vi nog packa ihop och gå hem, det blir konkurs i så fall, säger Sören Hedblom, platschef på den ekonomiska föreningen Årsunda Kraft- och Belysningsföretag.

Vinstern försvinner på tolv timmar
Årsunda Kraft- och belysningsföretag utanför Sandviken brukar gå med ungefär 300 000 kronor i vinst varje år. Ett tolvtimmars strömavbrott för de 1 500 abonnenterna, där nästan alla är medlemmar och därmed andelsägare, skulle kosta drygt två års vinster.

– Det drabbar oss som ekonomisk förening på ett tokigt sätt. Vi har ju inga vinstutdelningar till aktieägare. Det är våra egna pengar som vi betalar in som vi ska ge tillbaka till oss själva. Så vi får ta ur egen ficka och ge till oss själva. Vi får ju inga pengar som kund här för att vi betalar ut en ersättning. Det är ju vi själva som betalar in de pengarna, säger Sören Hedblom.

Årsunda Kraft- och belysningsföretag är inte ensamma i sin situation, i Sverige finns idag 32 ekonomiska föreningar som handlar med el.

Ta ur egen ficka
Sammanlagt handlar det om 144 000 elkunder där nästan alla också är medlemmar och andelsägare, som tvingas ta pengar ur egen ficka för att ge till sig själva om det blir aktuellt att betala ut avbrottsavgifter.

Men samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin tycker inte att man kan göra skillnad på olika slags elkunder.

– Alla kunder ska ha trygga leveranser av el. Vi har inte velat göra skillnad på kunder i små och stora bolag eller på bolag och ekonomiska föreningar. Men vi har lagt in en hjälp för de riktigt små bolagen, nämligen att om man hamnar på obestånd av skäl som man inte kunnat styra över själv så kan man jämka avbrottsersättnignen, säger Mona Sahlin.

Tror inte på löften
Men den ekonomiska föreningen i Årsunda, liksom i många andra ekonomiska föreningar som handlar med el, vågar inte lita på att man verkligen får jämka.

– Det är väl hemskt speciella omständigheter om man ska kunna göra den jämkningen, säger Sören Hedblom, platschef på en ekonomiska föreningen Årsunda Kraft- och belysningsföretag.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
Jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".