Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många äldre allt sjukare

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 05.00

Allt fler äldre bor kvar hemma länge, trots sjukdomar och funktionshinder. Under 70- och 80-talen förbättrades de äldres hälsa avsevärt. Men nu visar en ny studie att de äldres positiva hälsoutveckling verkar ha nått en gräns.

Studien som presenteras i veckans nummer av Läkartidningen är en sammanställning av flera undersökningar som gjorts om äldres hälsa. Den visar att praktiska hushållsgöromål går lättare för äldre idag, kanske tack vare bättre teknik som mikrovågsugnar och rullatorer.

Fler äldre är sjukare
Men samtidigt beskriver de äldre sin hälsa som sämre än tidigare generationers, säger professor Mats Thorslund vid Karolinska Institutet, som lett studien.

– Andelen äldre personer, alltså 80, 85 eller äldre som inte mår bra, som är sjuka i olika avseenden, ökar. Och det innebär naturligtvis påfrestningar, inte bara för dem själva och deras familjer utan också på att efterfrågan på sjukvård har ökat, och kommer om de här tendenserna håller i sig, att öka än mer.

Tidigare studier har visat att äldre blir allt friskare också långt upp i åren och det har blivit ett argument för att samhället inte behöver så mycket äldreomsorg.

Aktiv ålderdom
Man har givit en ljus bild av åldrandet som en aktiv och kravlös period av livet, säger Mats Thorslund, och det stämmer för de flesta nypensionerade – de så kallat yngre äldre. Men det stämmer inte för alla, enligt Mats Thorslund.

– Merparten av tiden som äldre tillbringar man ju i det som vi kallar för den tredje åldern, det vill säga att man har gått i pension, man har arbetsfri inkomst och hälsan lägger inga egentliga hinder för att spela golf eller att passa barnbarn eller pröva viner och så vidare. Det är den längsta tiden.

– I genomsnitt så bör man kunna räkna med en tio, femton kanske tjugo år efter sin pension som man har en förhållandevis bekymmersfri tillvaro, rent hälsomässigt. Men förr eller senare så kommer den riktiga ålderdomen in och då drabbas man av sjukdomar och funktionsnedsättningar, vilket innebär att man behöver hjälp både med att hantera de här sjukdomarna men också behöver hjälp att klara de mest basala sakerna i livet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".