Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ambulanssjukvårdare fråntas uppgifter

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 11.18
Får inte längre ge medicinsk behandling.

Från den första november får inte ambulanssjukvårdare längre ge mediciner till patienterna. Socialstyrelsen har beslutat att bara legitimerad personal därefter ska få ge dropp eller sprutor.

Hans-Erik Lugn har arbetat som ambulanssjukvårdare i 30 år och är en av dem som nu blir av med en del av sina arbetsuppgifter. I dag kan han göra en första insats med till exempel smärtstillande medel eller kramplösande mediciner. men nästa vecka är det stopp för det, när den så kallade delegation som han och andra ambulanssjukvårdare haft för läkemedelsanvändning försvinner.

– Som ambulanssjukvårdare har jag inte tillgång till de här läkemedlen efter den 1 november. Det känns lite som om man trampar på en yrkeskår, säger Hans-Erik Lugn.

Legitimation krävs
Ambulansjukvårdarna har tre och ett halvt års omvårdnadsutbildning i ryggen men det räcker inte enligt Socialstyrelsen som iställer kräver att medicinen ska ges av legitimerad sjuksköterskepersonal.

För Hans-Erik Lugn betyder det att han får stå och se på när hans kollega som har rätt utbildning ger medicinen, även om det är flera som skulle behöva hjälp samtidigt. Några klagomål på ambulansjukvårdarnas medicinhantering har Susanne Yngvesson som är chef för ambulansverksamheten i Jönköping inte hört talas om.

– Ambulanssjukvårdarna har visat i alla år att de är jätteduktiga på den uppgiften också.

Avancerat yrke
Även om många ambulanssjukvårdare har lång erfarenhet så anser Socialstyrelsen att yrket i dag blivit så avancerat att beslutet ändå är motiverat. Det säger Sylvia Myrsell som är utredare på Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.

– Från att ha varit nästan en ren transportorganisation för 20 år sen gör man numera avancerade medicinska bedömningar och vidtar behandlingar.

Har inte ambulanssjukvårdarna lärt sig det efter hand eftersom de jobbar i ambulanserna hela tiden?

– I regelverket är det fastställt att man ska ha en grundläggande sjukvårdsutbildning med legitimation.

Normalt står inte arbetsgivaren för vidareutbildning till sjuksköterska eftersom det räknas som en grundutbildning och inte heller förslaget att de som redan i dag ger medicin ska få fortsätta på grund av sin erfarenhet är möjligt enligt Sylvia Myrsell.

– Någonstans måste man sätta en gräns. Vi kan inte ha flera olika regler för samma verksamhet, säger Sylvia Myrsell på Socialstyrelsen.

Jessica Sonelius, SR Jönköping
jessica.sonelius@sr.se

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".