Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda förhandlingar om hyrorna väntar

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 16.50
Sabo vill ha 135 kronor mer för en trea.

Hyresgästföreningen vill ha hyressänkningar, de allmännyttiga bostadsbolagen inom Sabo vill ha 135 kronor mer i månaden i snitt. Nu väntar hårda förhandlingar om hyrorna.

– Med tanke på de kalkyler man kan göra av hur hushållens ekonomi kommer att utvecklas är det ganska begränsade krav faktiskt, säger Sabos vd, Bengt Owe Birgersson.

Det finns ingen inflation nu och räntan är låg. Vad är det som motiverar höjningar?

– Det är de andra kostnadsposterna. Det gäller i första hand kostnader för att sköta fastigheterna och hålla dem väl underhållna och inte minst värme- vatten- och avloppskostnader, säger Birgersson.

135 kronor mer i månaden
Sabo kräver i snitt 2,9 procent mer i hyra nästa år för de nära 800 000 lägenheter som ska förhandlas. Det är 135 kronor mer i månaden för en trea.

Detta är lägre höjningskrav från Sabo än de två senaste åren. Då har kraven legat på över 4 procent och sen har det blivit något över 2 procent efter förhandlingar med Hyresgäst-föreningen. Sabo-ledningen vill i dag inte spekulera i vad höjningarna kommer att bli den här gången efter förhandlingarna.

Om inte bostadsbolagen får ut sina 2,9 procent kommer det att gå ut över underhållet, enligt Sabo och pekar särskilt på att det är dags att reparera i många fastigheter som byggdes under miljonprogrammet. De husen kan vara 40 år gamla nu.

Hårda förhandlingar att vänta
Motparten, Hyresgästföreningen, har gått ut hårt i år och kräver hyressänkning på många håll, bland annat i Stockholm där man vill sänka hyran med 3 procent i allmännyttan.

Sabo-chefen Birgersson är helt oförstående inför dessa krav.

– Vi kan inte förstå. Det har inte inträffat någonting i den svenska ekonomin som skulle motivera ett sådant dramatiskt trendbrott.

Hur blir förhandlingarna med så här olika uppfattningar om verkligheten?

– De ser ut att bli väldigt hårda förhandlingar i höst.

Hur slutar de?

– Ja, säg det, säger Bengt Owe Birgersson, vd för Sabo.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".