Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre ställer upp för partierna

Publicerat måndag 24 oktober 2005 kl 16.45

Antalet medlemmar i de politiska partierna fortsätter att minska. Det visar en rapport som presenterades på måndagen av statsvetaren Olof Petersson. Han anser att det största problemet är att det är färre och färre som ställer upp som förtroendevalda.

– Det finns oroväckande tendeser med hot och våld och trakasserier mot politiker. Partiernas uppgift att få tag på personer som är villiga att ha den här utsatta positionen blir allt svårare, säger Olof Pettersson.

Antalet medlemmmar i de politiska partierna sjunker. I dag är bara drygt 300 000 medlemmar i partierna. Det är en halvering sedan 90-talets början, men rapporten visar alltså framförallt på att det är svårare att rekrytera personer som ställer upp som förtroendevalda.

”Nytt politiskt system”
Hela tio platser står tomma i kommunfullmäktige runt om i Sverige. De cirka 300 000 medlemmarna som finns kvar i partierna ska fylla 50 000 platser i riksdag, landsting och kommuner. Trenden har pågått länge, men det är först nu man kan säga att de politiska partiernas representativitet är på väg att försvinna enligt Olof Petersson.

– Det är inget nytt fenomen utan något som har pågått en längre tid men det är nu vi börjar nå så låga nivåer när det gäller medlemstalen att man kan tala om att vi går in i ett delvis annorlunda politiskt system. De politiska partierna har inte längre den karaktär de tidigare har haft i Sverige.

”Viktigt hitta andra former”
Moderaterna i Stockholm känner igen problemet med färre och färre medlemmar, men partiet har också märkt i takt med stigande opinionssiffror, att många hört av sig och vill engagera sig. Det har gjort att partiet inför valet nästa år har knappt 300 istället för 200 kandidater till listorna i Stockholms stad.

Men ordföranden för partiet i Stockholm stad Sten Nordin anser att politiken måste vara öppen för dem som också bara vill engagera sig lite grann.

– Det har blivit färre av den vanlige medlemmen som kan engagera sig i föreningslivet och därför är det också en livsnödvändighet att hitta andra former utan att för den skulle avveckla de föreningsliv som vi har, säger ordföranden för moderaterna i Stockholms stad Sten Nordin.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".