Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnors arbete på obekväma tider ökar

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 05.00

Arbete på obekväma eller oregelbundna tider fortsätter att öka för LO-grupperna, framförallt för kvinnorna. På 25 år har andelen fördubblats, enligt en ny rapport.

Taxichauffören Solveig Stålstierna går mot strömmen. Hon jobbade tidigare mycket nattetid men kör numera nästan enbart dagtid.

– Man missar väldigt mycket när man jobbar natt och som taxichaufför jobbar man ju många nätter. Du ser bara ena sidan av världen. Kör man taxi på natten ser man mycket festande, fylleri och liknande. Man ser bara en sida av stan, man ser inte livet på dagarna. Nu kan man umgås med släkt och vänner och vara vaken när alla andra är vakna. Det är helt klart bättre för familjelivet, säger hon.

Vanligast inom arbetaryrken
Att arbeta på så kallade obekväma tider eller på ett oregelbundet schema där dagtid och andra tider varvas är i särklass vanligast bland kvinnor i arbetaryrken.

En rapport från LO som baseras på siffror från Statistiska centralbyrån visar att varannan kvinna i LO-grupperna har sådana arbetstider.

För manliga arbetare gäller var tredje och för tjänstemän och akademiker är det betydligt lägre andel. Allra lägst är det för kvinnliga akademiker där bara var tjugonde jobbar annat än vanlig dagtid.

Skillnaderna ökar
Och skillnaderna fortsätter att öka. LO-utredaren Sven Nelanders förklaring är att det är arbetaryrkena som berörs mest av krav på att utnyttja industrins maskiner bättre och krav på längre öppettider.

– Det gäller kontakter med kunder och patienter, och också dem som sköter dyra maskiner inom industrin och som måste finnas till hands och inte kan lämna sin post. Men om man exempelvis jobbar med administration kan man stänga av och gå hem, säger han.

Uppdelat samhälle
Sven Nelander tror också att mer obekväma och oregelbundna arbetstider för vissa grupper kan leda till ett mer uppdelat samhälle.

– Man lever ju helt olika liv. Om vissa börjar väldigt tidigt på morgonen, jobbar nattetid eller har kvällsarbete medan andra har sin vanliga dagtid så blir dessa gruppers liv väldigt olika. Man lever på något sätt i olika världar.

– Man kan också få svårt att förstå hur andra människor har det, hur deras liv gestaltar sig. Du kanske tar för givet om du jobbar dagtid att alla har det så och att alla kan planera utifrån det. Men så kan inte alla göra, säger Sven Nelander.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".