Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtidens äldrevård måste planeras nu

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 12.32
Mer vård krävs.

Antalet äldre som bor hemma blir allt fler och inom 15 till 20 år kommer pensionärerna att utgöra mer än en femtedel av befolkningen i Sverige. För att kunna möta den befolkningsutvecklingen måste planeringen för framtidens äldrevård bli bättre.

Det var budskapet när Sveriges kommuner och landsting på tisdagen presenterade ny statistik om äldreomsorgen.

Utgifterna måste ökas
Hela det civila samhället måste formas för att möta framtidens behov, säger Margaretha Spjuth som är sektionschef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

– Vi måste öka de offentliga utgifterna, som idag är mindre än två procent, för kommunerna inom äldreomsorgen. Dessutom tror jag att vi måste klara bostadsförsörjningen för den åldrande befolkningen.

– Det vi föreslår är att man ska göra en plan för bostadsförsörjningen som verkligen tar sikte på att en stor del av befolkningen är äldre och behöver bostäder där de kan bo hela livet, säger Margaretha Spjuth på Sveriges kommuner och landsting.

Förebyggande åtgärder prioriteras
Mer pengar till förebyggande insatser och bättre möjligheter att bo hemma längre, föreslår alltså Sveriges kommuner och landsting. Hur mycket mer pengar som behövs är osäkert, men säkert är att om 15 till 20 år börjar den stora 40-talistgenerationen att närma sig åttio och 60-talisterna pensionsåldern. Så det är förebyggande åtgärder som ska prioriteras, enligt Margaretha Spjut.

Dagens 16 000 till 18 000 seniorboenden och anpassade boenden som till skillnad från dagens servicehus inte är behovsprövade, behöver alltså fördubblas.

Oenighet om avveckling
Vårdminister Ylva Johansson har sagt att avvecklingen av särskilda boenden och servicehus bör stoppas, men det håller inte Margaretha Spjuth med om.

– Eftersom det nu dröjer 15-20 år innan vi kommer att ha ett ökat behov av boende så har vi lite tid på oss att fundera i de här banorna. Men det är ju ingen tvekan om att då kommer det att behövas fler vårdboenden än det finns idag.

– Hur många avgörs väldigt mycket av hur länge man kan bo kvar i sin vanliga bostad och hur bra vi är på att ge trygghet och hemsjukvård, säger Margaretha Spjuth.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".