Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Otrygga anställningar allt vanligare

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 12.44

Antalet tillfälliga anställningar fortsätter att öka, visar en ny rapport från LO. Det handlar om vikariat och projektanställningar men det som ökar allra mest är de jobb där arbetsgivarna med kort varsel ringer in folk när det behövs.

Det här är en utveckling som oroar, säger LO-utredaren Sven Nelander.

– Det jag tycker är särskilt allvarligt är att de mest otrygga anställningarna, behovsanställningar, timanställningar, när man står på en lista och arbetsgivaren kan ringa efter dig, ökar så kraftigt. Man har inte någon som helst ekonomisk- och social trygghet, säger han.

Anställningsformen har trefaldigats
Sedan 1990 har sådana här behovsanställningar blivit mer än tre gånger fler och är den typ av tillfälliga anställningar som ökar mest.

LO:s rapport, som baseras på siffror från Statistiska centralbyrån, visar att de fasta jobben de senaste 15 åren har blivit 450 000 färre medan de tillfälliga jobben blivit 150 000 fler och utgör nu en sjundedel av alla anställningar.

Vanligast bland kvinnor
Inom de flesta grupper är det vanligare att kvinnor har tillfälliga anställningar. Den bransch som har störst andel tidsbegränsade jobb är hotell- och restaurang där 30 procent av de LO-anslutna grupperna har den här typen av jobb. Även bland läkarna är det vanligt, med 20 procent.

Rapporten visar också mer än tio procent av de med barn under 18 år har tillfälliga anställningar.

– Det påverkar också barnens villkor. Jag tänker så att om man har en behovsanställning så har man svårt att planera saker tillsammans med barnen. Det kan vara svårt att skaffa sig ett annat boende eller att kunna kosta på sig dyrare saker som man behöver. Det blir en väldig osäkerhet på det sättet i planeringen av ekonomin, som drabbar barnen, säger Sven Nelander, utredare på LO.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".