Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemsjukvården brister i samordning

Publicerat tisdag 25 oktober 2005 kl 17.45

För många svårt sjuka som vårdas i hemmet är det svårt eller omöjligt att få hem en läkare eller sjuksköterska om det skulle behövas. Det framgår av den första granskningen som Socialstyrelsen har gjort av hemsjukvården i hela landet.

Att det är svårt att få hjälp i hemmet innebär risker för patienterna som kanske måste åka till akuten i stället.

– Det kan innebära risker och det kan också innebära en stor påfrestning om man är gammal och dement och ska förflytta sig till en akutmottagning. Det kan också finnas en risk för att man blir mer förvirrad och att ens allmäntillstånd sätts ner, säger Sylvia Norén, projektledare vid Socialstyrelsen.

Första granskningen
”Borta bra men hemma bäst?” kallas den rapport som Socialstyrelsen presenterar på tisdagen och där olika sidor av hemsjukvården granskats.

Tillgängligheten till sjukvården är det största problemet och många patienter kan inte få läkar- eller sjuksköterskebesök när det behövs. Dessutom finns stora brister i samverkan mellan personalgrupperna vilket till exempel ger risker i samband med läkemedelshantering.

Socialstyrelsen poängterar att helheten är viktig för patienterna och att samordning krävs mellan primärvården, hemsjukvården, sjukhuset och hemtjänsten.

Högre kvallitet på sjukhhus
Och frågan är om inte vården på sjukhusen fortfarande håller en högre kvalitet än i hemmen.

– Det är en svår fråga att svara på för detta är den första nationella sammanställningen vi gör av hemsjukvården. Man kan säga att det kan vara olika brister beroende på vilken verksamhet det är. På sjukhus finns ju exempelvis tillgängligheten till läkare på ett helt annat sätt. Men i hemsjukvården kan en trygghet vara att personalen ofta känner till den som man tar hand om på ett annat sätt än vad man gör på sjukhuset, säger Sylvia Norén.

Vad är det viktigaste att göra för hemsjukvårdspatienterna idag?

– Det absolut viktigaste är att de som är ansvariga för vården, alltifrån den politiska nivån, vårdgivare och verksamhetschefer i kommuner och landsting till personalen tillsammans funderar på hur man kan samorda de resurser som finns så att man utnyttjar den sammanlagda kompetensen på bästa möjliga sätt, säger Sylvia Norén, projektledare vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".