Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvivel på full 3G-täckning i glesbygden

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 11.00

Det råder inte någon större entusiastism i glesbygden över 3G-utbyggnaden. Detta trots att Post- och telestyrelsen nu gjort klart för telebolagen att utbyggnaden måste ta fart.

– Även om man täcker upp 98 procent av befolkningen är det en stor del geografiskt som inte täcks upp. Det ser vi som ett bekymmer i många små kommuner där det inte är så tätt mellan tätorterna, säger Kerstin Sjöström i Nordmaling i Västerbottens län.

Hon är ledamot i Småkom, som är ett nationellt nätverk för små kommuner.

Stora delar kommer inte täckas in
Även om ett helt utbyggt 3G-nät kommer att omfatta nästan hela befolkningen tror Kerstin Sjöström att en alltför stor geografisk del av landet kommer att sakna mobiltäckning.

Och hon får nog rätt för Urban Landmark, enhetschef på Post- och telestyrelsens enhet för mobil radio säger att det nog kommer att bli så, åtminstone till en början.

Den variant av 3G-teknik som det gäller är inte lämplig för yttäckning men för kapacitet, till exempel för att skicka bilder och för att surfa på internet. Det är inte lönsamt för operatörerna att täcka in hela landet geografiskt. säger han.

Misstänksamhet mot 3G
En del av glesbygdens misstänksamhet mot 3G verkar härröra ur erfarenheterna med dagens GSM-nät.

– Jag tror inte på 3G i det här läget. Jag förstår inte varför man ska satsa så mycket på det när man inte har fått det gamla systemet att fungera, säger Sonja Näsström, socialdemokratiskt kommunalråd i fjällkommunen Sorsele.

I Sorsele kommun finns Blaikengruvan där gruvföretaget Scan mining ligger i startgroparna för att börja bryta zink, bly och guld. Gruvnäringen i landet är så lönsam att Scan mining ska flytta hela huvudkontoret från Gävle till lilla Blaiken, trots att det saknas GSM-täckning där.

Får lita till NMT
Företaget har fått klara sig med en ännu äldre teknik, en NMT-station. Nyligen fick man också, med Sorsele kommuns hjälp, bredband och snart blir det ip-telefoni.

Men än så länge går det tyvärr inte att använda mobiltelefonen, beklagar Scan minings vd Olle Widigsson.

– Vi är ju vana i den moderna världen vid att vara tillgängliga och kunna nå våra affärspartner, familj och andra i stort sett hela tiden. Så det här är en stor omställning, säger han.

Men nu byggs ju 3G-tekniken ut i hela landet. Blir det inte bättre då?

– Ja, den dagen det finns uppe i Blaiken och runt omkring blir vi väldigt glada. Men när blir det? frågar sig Olle Widigsson.

Peter Öberg, Umeå.
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".