Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nordisk samordning av fågelinfluensan

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 05.00

De nordiska länderna ska planera för gemensam hantering av stora kriser och katastrofer. Det har ledarna för nordiska regeringarna kommit fram till vid Nordiska rådets pågående möte i Reykjavik på Island.

– Vi har bett hälsoministrarna att ta reda på om man snabbt ska kunna ta särskilda initiativ till att stärka det nordiska samarbetet, sa Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I nödens stund ska men veta var man har sina vänner. Enligt den filosofin enas nu Nordens regeringar på Nordiska rådet i Reykjavik om nya och gemensamma tag inför naturkatastrofer, och mot fågelinfluensan.

Nordisk vaccinproduktion
Där ska nordisk produktion av vaccin övervägas, möjligen i Danmark har det sagts i andra sammanhang, liksom gemensam distribution och en gemensam plan för att hindra smittspridning.

Under november ska beslut om allt detta fattas av de fem nordiska hälso- och socialministrarna. De ska nu gripa in i det arbete som redan bedrivs av en ren tjänstemannakommitté och besluten ges ”en tydlig politisk dimension”, heter det.

Om naturkatastrofer eller kanske terrorangrepp inträffar på avlägsna håll ute i världen måste vi lita på att hela Norden står bakom de krisinsatser som då måste fungera, med lika tillgång för alla nordbor, säger Sveriges statsminister Göran Persson.

”Överens om vem som gör vad”
– Att då komma överens om vem som gör vad, vem som sköter kontakterna med pressen, vem som sköter kontakterna med det land som det har inträffat i, vem som sköter kontakterna hem till Norden och vem som sätter upp en flagga dit man kan söka sig när man känner oro.

– Allt detta kan vi göra ihop och mycket bättre än vad vi hittills har gjort. Vi såg på Bali nu senast när katastrofen var ett faktum att vi redan då hade ett nordiskt samarbete som växer fram, säger Göran Persson.

Bengt Lindroth, Reykjavik
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".