Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönika 30 oktober

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 10.53

Är Vita Husets ekonomiska plan för orkandrabbade New Orleans att skapa ett nytt imponerande jazzens Disneyland - samtidigt rensat på den evakuerade fattigaste svarta befolkningen?

Så tolkas visionen av författaren Mike Davies i tidningen Le Monde Diplomatique, under rubriken En katastrofernas kapitalism. Davies skriver om återuppbyggnadsplaner som överlämnats till de företagsjättar som också ålagts återuppbyggnadsprojekten i Irak.

Den republikanske kongressmannen Mike Pence talar om ”att skapa en ny magnetisk plats i golfen för den fria företagsamheten och undvika en stad dominerad av en offentlig sektor”. Det gäller att förekomma demokraternas krav på en federal satsning av typ New Deal.

Le Monde Diplomatique citerar en republikansk ledare i New Orleans: ”Äntligen har detta område rensats, något som vi själva aldrig mäktat med, det är Guds verk.”

Man talar redan om att förvandla vissa av de gamla svarta stadsdelar som legat under havsnivån till buffertbassänger som ska skydda de mer välbärgade kvarteren. Borgmästaren Ray Nagin noterar att ”för första gången är vår stad befriad från drogerna och våldet och vi ska behålla den i det tillståndet”.

Artikelförfattaren i Le Monde Diplomatique noterar också hur FEMA, den federala katastrofberedskapsmyndigheten, sen många år varnat för bristen på säkerhetsarrangemang inför orkanerna och vilka tydliga simuleringsscenarior som utarbetats. Men FEMA:s argument har nonchalerats, organets betydelse har nedklassats av Vita huset, bland annat för prioritering av säkerhetspolitiken kring terroristhoten och Irakoperationerna.

Så blev också insatserna i och evakueringen av New Orleans därefter: FEMA hade bland annat tidigare i simulerade försök visat att minst femtedelen av stans invånare skulle bli tvungna att evakueras till fots. Medan Vita husets tillsatte FEMA-chef Michael Brown försäkrat att beredskapen var helt tillräcklig.

Nyhetsmagasinet Newsweek noterar för sin del hur Brown retat upp också republikanska partikolleger med sin arrogans.

Den tyska veckotidningen Die Zeit skriver hur nyhetsflödet i ett tidigt skede efter Katrinaorkanens förödelse fylldes av alarmerande rapporter om mängder av gangsterdåd, plundringsvågor, våldtäkter och mord. Polispatruller sändes ut för att ta hand om påstådda högar av mordoffer. Siffran över våldsoffer visade sig senare vara så begränsad att den motsvarar siffran för en helt normal vecka i denna del av USA. Den tidigare nämnde borgmästaren Ray Nagin hade talat om hundratals beväpnade ligamedlemmar som med mord och våldtäkter tog sig fram bland massorna som sökte skydd mot orkanen.

Die Zeit ställer frågan om det är det med TV-våld så tillvanda amerikanska samhället som suggererat fram dessa falska föreställningar om det svarta massvåldet i katastrofens kölvatten.

Engelska The Guardian Weekly diskuterar bland annat orkanerna Katrinas och Ritas eventuella samband med växthuseffektens globala uppvärmning. Floridas nationella orkancentrum har förnekat sambandet, men senare tids forskning pekar i själva verket på ett samband, skriver The Guardian. Tropiska stormar härstammar delvis från stegrad havstemperatur. Havstemperaturen har visserligen visat fluktuerande temperaturcykler men nu handlar det om temperaturstegringar mycket större än under tidigares cykliska uppgångar.

Nya vetenskapsrön visar, skriver tidningen, att stormars intensitet har stegrats i alla globala regioner. Samtidigt som orkaner i det atlantiska området sedan 1995 nått aldrig tidigare noterade nivåer.

Redan, skriver Guardian Weekly, har president Bush tvingats till katastrofbistånd efter orkanerna som motsvarar halva kostnaden hittills för Irakkriget, en dyr nota för att rädda det politiska ansiktet. Men riktigt dyr kan notan komma att bli med ett slutgiltigt bevisat samband mellan orkanaktiviteten i USA och globaluppvärmningen. Och tidningen sammanfattar:

” The answer is blowing in the wind, George.”

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".