Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förvarspersonal kan få pröva ansökningar om uppehållstillstånd

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 12.49

Uppdaterad 16:45
Migrationsverket planerar att låta personal från migrationsverkets förvarsenheter att sköta prövningarna av om de gömda flyktingar som har fått avslag ska få stanna i Sverige eller inte. Riksdagens socialförsäkringsutskott arbetar nu med att försöka skapa en ny, tillfällig lag som ska reglera hur regeringens och samarbetspartiernas flyktinguppgörelse ska fungera.

Om lagförslaget går igenom måste Migrationsverket finna ett sätt att lösa sina nya tillfälliga arbetsuppgifter, säger Migrationsverkets överdirektör Lars-Gunnar Lundh.

– Vi planerar att använda personal som vi bedömer är kompetent att klara av den här uppgiften. Om de är handläggare eller beslutsfattare eller vad de har för titel i verket är inte den avgörande frågan, utan det är om vi bedömer att de har nödvändig kompetens för att utföra den uppgift de får, säger Lars-Gunnar Lundh.

Väntad anstormning
Det är en inför en förväntad anstormning av prövningar av asylsökande som har fått avslag och gömt sig i landet, som Migrationsverket nu letar bland all sin personal för att hinna med sina nya uppgifter, om och när riksdagen fattar beslut om en tillfällig lag för gömda flyktingar.

Enligt TT finns det intern kritik mot att använda förvarspersonal, eftersom de inte skulle vara tillräckligt kompetenta, men det avfärdar Lars-Gunnar Lundh.

– Den kritiken kan ju riktas mot en stor del av verkets personal. Eftersom det här är en helt ny uppgift för verket är det något som mycket få har erfarenhet av. Varje gång vi får ny verksamhet får vi se till att utveckla vår personal så att de klarar av den nya uppgiften.

Du kan garantera att provningarna som kommer att ske kommer att vara korrekta?

– Det är vår ambition att vi ska ha en korrekt myndighetsutövning. Svårigheten att tillämpa lagen beror ju ytterst på hur tydlig lagstiftaren är i sin slutliga lag. Ju otydligare lagen är, ju svårare blir den att tillämpa, naturligtvis, säger Lars-Gunnar Lundh.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".