Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nejsägarna vinner mark i Skandia

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 12.57

Aktiespararnas kamp mot Old Mutuals försök att köpa försäkringskoncernen Skandia ser ut att bli en succé. På kort tid har 10 000 fullmakter kommit in i kampanjen att försök stoppa affären och Aktiespararnas chefsjurist Lars Milberg tror på framgång.

– Vi har fått en väldigt bra respons från aktieägarna i Skandia. Vi har gått ut med 100 000 brev där vi uppmanade alla att säga nej till afären och sa att vi gärna tar emot fullmakter så att vi bättre kan företräda er linje mot budgivarna i Old Mutual. Svarsfrekvenserna i sådana här sammanhang brukar vara väldigt låga men det här är rent fantastiskt redan nu och det fortsätter att välla in.

Vad är syftet med aktionen?

– Syftet är att bevara Skandia som ett självständigt bolag och säga nej till affären som vi bedömer vara dålig ur ekonomisk synvinkel, säger Lars Milberg.

Fullmakterna fortsätter att strömma in och hos Aktiespararna arbetar man för högtryck för att ta hand om alla fullmakter.

Ännu är det dock för tidigt att säga hur många aktier och röster som de 10 000 fullmakterna representerar.

Nejsägarna vinner mark
Men idag tycks det som om vågskålen är på väg att tippa över i nejsägarnas favör.

15 procent av de större aktieägarna har sagt nej, och lika många har sagt ja, enligt de senaste uppgifterna. Småspararna kan göra skillnaden.

Nu vill Aktiespararna försöka få en plats i nomineringskommittén, vars sammansättning med de fyra största ägarna troligen presenteras i samband med den tredje kvartalsrapporten den 18 november.

– Vi aspirerar på att sitta med i den valberedning som finns för att bereda valet till styrelse i Skandia.

Kommer ni att lyckas med det?

– Vi är helt övertygade om det. Vi utgör nog en av de största aktieägarna i Skandia i dagens läge med alla fullmakter och dessutom representerar vi småspararna och de ska vara representerade i valberedningen.

– Vi registrerar dag och natt just nu.

Information granskas
Ett problem är att det är ägarsituationen den 30 september som formellt avgör kommitténs sammansättning.

På onsdagen kommer det troligen dessutom ett beslut från Aktiemarknadsnämnden som prövat om budet från Old Mutual följer god sed.

Det är Aktiespararna som har anmält saken. Organisationen vill att nämnden granskar informationen till småspararna.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".