Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige föreslår jämställdhetspakt i EU

Publicerat onsdag 26 oktober 2005 kl 16.45

Statsminister Göran Persson kommer på EU-toppmötet utanför London imorgon att presentera idén om en jämställdhetspakt inom unionen. Det framkom på dagens EU-nämndsmöte.

– För mig är det särskilt viktigt att peka på kvinnors rätt att delta i arbetslivet. Imorgon kommer jag att avisera att vi inför vårtoppmötet 2006 kommer att presentera en europeisk jämställdhetspakt som ett hjälpmedel i det här arbetet, säger Göran Persson. 

EU måste bli modernare
Lanseringen av en jämställdhetspakt som ska börja arbeta till våren är den mest konkreta idén som statsministern kommer att prata om från svensk sida på morgondagens EU-toppmöte utanför London. Pakten är ett försök att få fler EU-länder att arbeta med jämställdhetsfrågor, få ut fler kvinnor i arbetslivet och på så sätt öka mängden arbetskraft i Europa.

Sverige vill att EU ska arbeta för en bättre barnomsorg i alla länder, för mer individuella socialförsäkringar, för lika lön för lika arbete och mot könsdiskriminering. EU måste helt enkelt bli modernare på det här området säger Göran Persson.

– Det ska ses mot bakgrund av ett modernare Europa, ett mer progressivt Europa, men också ett Europa som bättre tar tillvara de resurser som kontinenten faktiskt har och som vi idag inte utnyttjar fullt ut eftersom halva befolkningen inte får rimliga villkor för sitt deltagande på arbetsmarknaden.

– Jag har redan pratat med några regeringar och jag tror att vi kommer att få ett ordentligt stöd för en sådan ansats, säger Göran Persson.

Inte mer bråk i EU
På morgondagens EU-toppmöte ska dock inga stora beslut fattas och mötets värd, Storbritanniens premiärminister, Tony Blair, vill inte att medlemsländerna tar upp de stora framtidsfrågorna, den gemensamma budgeten och EU:s grundlag, som det var så mycket bråk om i somras. Göran Persson kommer att lyda Blairs uppmaning, EU har inte råd med bilden av bråk och splittring igen, menar han.

– Hellre ett lite luddigt möte där vi hittar en samtalston som gör att vi kan börja förhandla igen än ytterligare ett skarpt möte där vi gräver ner oss i positioner som innebär att var och en går ut efteråt och säger att de andra är riktiga knäppisar och ingenting begriper, säger statsminister Göran Persson.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".