Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första plusjobben klara

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 06.10

Vägverket har undertecknat det första avtalet med Ams om så kallade plusjobb. 600 långtidsarbetslösa kommer att erbjudas arbete som resvärdar inom kollektivtrafiken under två års tid.

Det handlar om jobb som inte finns idag, men som är efterfrågade, säger Ulf Modig på Vägverkets region sydöst.

– Vi kommer erbjuda kommuner och länstrafikbolag att utrusta sina bussar med resvärdar. De ska stötta resenärerna på busshällplatser och terminaler och liknande, informera om tider och andra praktiska saker. Det här är ett nytt sätt att kvalitetssäkra kollektivtrafiken, säger han.

”Det kan behövas”
Tanken är att det ska bli enklare och tryggare att resa med värdar som hjälper resenärerna tillrätta på stationer och bussterminaler, eller vi skolskjutsar.

Något som idag inte finns pengar till men som nu ska rymmas i regeringens och samarbetspartiernas löfte om 20 000 så kallade plusjobb för den som gått arbetslös mer än två år.

Resenärerna Ulla Wickmark och Gerd Ottosson välkomnar iallafall idén.

– Det kan behövas. När jag gick på i Helsingborg retade jag mig på att det var dåligt markerat hur jag skulle gå. Många äldre kan behöva bärhjälp.

Är det bra att använda statliga pengar till det här?

– Det beror på hur mycket man satsar med visst finns det ett behov.

Vägverkets 600 resvärdar är det första undertecknade avtalet i den omdiskuterade storsatsningen för att få in arbetslösa i nya jobb med hjälp av statliga pengar under två års tid.

Intresset stor på många håll
Men enligt Jonny Ahlkvist som är direktör på arbetsmarknadsstyrelsen Ams har intresset varit stort på många håll och han räknar med fler avtal inom kort.

– Det är flera avtal på gång med andra statliga myndigheter. Vi har också kontakt med Sveriges kommun- och landstingsförbund, där jag tror att vi kommer fram till något inom kort. Sen ligger bollen ute på varje länsarbetsnämnd respektive kommun att teckna de här överenskommelserna.

Kommer så många som 20 000 jobb kunna skapas på det här sättet under nästa år?

– Det är min bestämda uppfattning. Det har varit ett jättestort intresse över hela landet för det här. Det finns kommuner som är intresserade av att teckna stora volymer av de här plusjobben, säger Jonny Ahlkvist på Ams.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".