Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora nedskärningar på Stora Enso

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 12.08
1 av 2
Bistra besked från Ynge Stade på Stora Enso.
2 av 2
Klicka för grafik.

Uppdaterad 16:45
Den svensk-finska skogsindustrikoncernen Stora Enso presenterade på torsdagen det största sparpaketet i företagets historia. Tio fabriker berörs och flera tusen anställda kan förlora jobbet. I Sverige gäller det Grycksbo bruk, sågverket i Linghed och Hammarby bruk.

Den facklige representanten Conny Johnsson på Pappers i Gästrike Hammarby där fabriken med 92 anställda läggs ner är besviken.

– Jag blir ledsen, bestört, arg, chockad. Jag hade inte väntat mig det här. Det är ett stort dråpslag för Hammarby samhälle.

För Håkan Molldén, vd för Hammarby och Fors fabriker, är det en lika dyster dag.

– Det absolut viktigaste vi har framför oss är att se hur många arbetstillfällen som vi kan erbjuda de anställda. Jag vill inte nämna någon siffra men vi tittar på möjligheter inom Stora Enso och hos samarbetspartner.

Sex fabriker säljs
Det är tio fabriker som berörs, sex ska säljas och fyra är under gransning, som det heter. Ökar inte lönsamheten läggs de ner också.

De sex producerar idag 530 000 ton papper och 305 000 ton massa.

Utöver de tio finns det fyra fabriker som hamnar under uppsikt och de har ett år på sig att vända utvecklingen. De fyra under uppsikt har en produktionskapacitet på över en miljon ton papper.

De tio finns i USA, Frankrike, Tyskland, Portugal, Finland och tre i Sverige.

Lönsamhetspress
I Sverige säljs Grycksbo bruk i Dalarna med 500 anställda och Lingheds sågverk. Hammarby bruk utanför Sandviken med 92 anställda läggs ner.

Siffrorna visar i ett nötskal både Stora Ensos och branschens problem.

– Hela skogsindustrin är under konkurrenspress och lönsamhetspress och vi är inget undantag. Det här är vårt sätt att ta tag i problemen själva och lösa våra lönsamhetsproblem på både kort och lång sikt, säger Ynge Stade som är Stora Ensos Sverigechef.

Har ni gjort någon så här stor neddragning tidigare i Stora Enso?

– Inte vad jag kan påminna mig. Det är ett stort åtagande som vi ser som nödvändigt.

– Vi ser behovet av att konsolidera och förstärka konkurrenskraften på vår huvudmarknad som är Europa men någon tillväxt ser vi knappast där.

Var finns tillväxtmarknaderna?

– Sydamerika och Sydostasien.

Är det där de framtida satsningarna ska ske?

– Där ser vi möjlighet att ytterligare förstärka vår närvaro. På samma sätt som vi kommer att vidareutveckla de enheter i Europa där vi ser en framtida lönsamhet.

5 000 berörs
Totalt över 2 000 anställda i Stora Enso i Europa drabbas av neddragningarna, men över 5 000 berörs, en del får dock nya arbetsgivare efter försäljning.

– Det får vi återkomma till när vi har inlett de lokala förhandlingarna men vi ska försöka följa reglerna på arbetsmarknaden, säger Yngve Stade.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".