Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo får begära ut patientuppgifter

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 11.52

Sjukvårdspersonal ska bli tvungna att bryta tystnadsplikten om Säkerhetspolisen, Säpo, begär ut uppgifter om patienter som har hotat politiker eller kungafamiljen. Det föreslog regeringen på torsdagen.

– Vi har exempel där psykiskt sjuka har begått allvarliga våldsbrott och det är faktiskt bara två år sedan Anna Lindh mördades. Det är så viktigt för Säkerhetspolisen att få de här uppgifterna och i större utsträckning kunna rädda liv att det överväger de nackdelar det kan innebära, säger justitieminister Thomas Bodström.

Redan kända personer
Bakgrunden till regeringens förslag är en utredning som tillsattes just efter mordet på utrikesminister Anna Lindh. I den kunde utredaren konstatera att det fanns ett behov för Säpo att få tillgång till fler uppgifter för att kunna göra korrekta hotbildsbedömningar.

De personer det handlar om är psykiskt sjuka som redan är kända hos Säkerhetspolisen för att till exempel ha hotat kungafamiljen eller högt uppsatta politiker.

– Man har konstaterat att det finns ett behov för Säkerhetspolisen att få mer underlag från hälso- och sjukvården för att kunna göra hotbildsbedömningar för personer i den centrala statsledningen, säger Mårten Unbeck på Justitiedepartementets polisenhet.

– De uppgifter det handlar om är till exempel om en person som är intagen inom hälso- och sjukvården sköter sin medicinering eller om den är på permissioner, säger Unbeck vidare.

Mest positivt men även kritik
Innan regeringen antog lagförslaget på torsdagen har det varit ute på remiss och de flesta remissinstanser har varit positiva till en lagändring.

Förslaget får också kritik. Bland annat Riksförbundet för Social och mental hälsa tror att det kan leda till att psykiskt sjuka inte vågar söka hjälp av rädsla för att deras uppgifter ska lämnas ut.

Det har då främst handlar om att psyksjuka inte ska våga söka hjälp av rädsla för att deras uppgifter ska lämnas ut.

– Regeringen gör bedömningen att det är viktigare att Säkerhetspolisen får tillgång till det här uppgifterna än den risk som det kan innebära att en eller annan patient inte tar kontakt med sjukvården.

– Dessutom ska läkaren lämna ut uppgifterna på begäran från Säpo. Läkare blir inte skyldig att självmant ta kontakt och ge information, säger Mårten Unbeck på Justitiedepartementet.

Förslaget lämnas nu till lagrådet och tanken är att lagförändringen ska antas den första april nästa år.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".