Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler ska uppmuntras byta PPM-fond

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 12.42

Bara en av tio pensionssparare väljer aktivt fonder för sitt sparande i premiepensionssystemet. Det visar premiepensionsutredningen i en rapport. Där föreslås nu att det ska bli lättare att byta fond.

Pensionsspararna föreslås få utökat stöd för sina beslut. Det säger utredaren Karl Olof Hammarkvist.

– Vi ska förbättra systemet så att spararna som själva förvaltar sin portfölj ska få ett beslutsstöd, så att de kan fatta kloka och väl underbyggda beslut.

Sämsta tänkbara start
Professor Karl Olof Hammarkvist har lett utredningen som alltså föreslår att samtliga pensionssparare i premiepensionssystemet ska erbjudas beslutsstöd för att pengarna ska hamna rätt.

Premiepensionssystemet, PPM, där ju sparandet sker i olika fonder har funnits i fem år och hade enligt Karl Olof Hammarkvist inte kunnat starta i ett sämre läge genom att börsen gått så ovanligt dåligt.

Få väljer aktivt
När PPM startade var det två av tre sparare som gjorde ett aktivt val, men nu är det bara var tolfte, eller åtta procent som gör det. Det betyder att 92 procent låter pengarna stå kvar och förvaltas i Sjunde AP-fonden.

Hittills har det inte varit tillåtet att flytta tillbaka pensionspengarna till Sjunde AP-fonden, men nu föreslår utredningen att det ska det bli möjligt.

Färre fonder
För närvarande finns det 705 fonder att välja på, men utredningen vill begränsa antalet till maximalt 200 stycken.

Utredningen har synat hur stor del av avgifterna till fonderna som går bort från det totala pensionssparandet. Det kostar PPM:s pensionssparande cirka elva procent av hela pensionskapitalet. Bäst är amerikanska statsanställdas fonder. Men Karl Olof Hammarkvist har inte tagit fasta på det exemplet.

Riskabla och dyra
Det gör däremot Annika Sundén som är sakkunnig i utredningen. Hon är kritisk till att utredningen inte vågar granska PPM-systemet. Hon anser att många fonder inte är lämpliga för pensionssparande, har stora risker och är dyra.

– Man skulle kunna tänka sig ett system med betydligt färre alternativ, kanske fem-sex breda fonder: en global aktiefond, en svensk aktiefond, fond med räntebärande papper.

– Det som är den viktiga valfriheten, den som det är värt att slå vakt om, handlar om valet mellan hur mycket aktier man ska ha och hur mycket räntebärande papper man ska ha. Den valfriheten kan man bibehålla med ett sådant system som är mycket billigare eftersom det finns stordriftsfördelar i kapitalförvaltningen, säger Annika Sundén.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".