Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan 29 oktober 2005

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 10.08

Bloggkrönikan 29 oktober tar upp registrering på internetcaféer och domen mot en svensk fildelare.

”Något försenat har det nu uppmärksammats i omvärlden att Italien har stiftat nya antiterroristlagar som tvingar internetcaféer att registrera identiteten på sina besökare och kontinuerligt överlämna listor över vem som besökt vilka sidor till polisen.” skriver Rasmus Fleischer på bloggen Copyriot

”Men för att inte lagstiftning som denna ska sprida sig, och tvinga in caféer och internetleverantörer i en polisroll, är det som krävs nog en anonymitetsoffensiv.  

(Det) finns företag i Sverige som planerar att börja sälja fasta uppkopplingar anonymt, och alltså utan möjlighet att identifiera exempelvis fildelare. Utvecklingen i Italien borde vara en signal till dem att inte vänta med att sätta planerna i verket.” 

Men det är inte bara utvecklingen i Italien som oroar debattörer på bloggosfären. Det gäller i hög grad domen i Västerås tingsrätt i veckan mot en man som vi kan kalla A som fälldes för att ha gjort filmen Hip Hip Hora! tillgänglig för nedladdning på internet. Straffet blev 80 dagsböter, något som många bloggare anser vara alldeles för strängt. Oscar Swartz med bloggen Texplorer påpekar att den dömde faktiskt gjorde filmen tillgänglig först efter att den hade slutat gå på bio där den för övrigt var den näst mest sedda svenska filmen 2004. Han fortsätter: 

Hip Hip Hora! är en illa vald film att använda som statuerande exempel för upphovsrättsindustrins kamp mot den nya verkligheten. Hip Hip Hora! är en politisk ungdomsfilm som vill påverka och bli sedd av så många som möjligt, en film med ett jämställdhetsbudskap som statliga Svenska Filminstitutet (SFI) försöker sprida i skolorna.”  

Oscar Swartz visar med hjälp av Filminstitutets årsredovisning att institutet tillsammans med Myndigheten för skolutveckling har skänkt ett exemplar av filmen till AV-mediacentraler. Han fortsätter: 

”Alltså: Innan A. möjligen delade ut den på sin hårddisk hade den skänkts som DVD för att visas gratis i alla Sveriges skolor. Man vill att den blir sedd. Ju fler som ser den desto bättre får man anta. Kanske borde A. betraktas som hjälte snarare än skurk.  

När jag tänker efter borde upphovsrättshavarna göra det enda raka: Sprida Hip Hip Hora! på fildelningsnätverken. Ut med den så att alla kan se den lagligt. Men jag antar att de inte gör det”, skriver Oscar Swartz som noterar att Hip Hip Hora! fram till Västeråsrättegången laddades ner 19 000 gånger. Under de två veckorna efter rättegången har den laddats ner mer än dubbelt så mycket, drygt 41 000 gånger. 

Ulf Pettersson med bloggen Magisk skriver under rubriken Vansinnigt oproportionellt straff i fildelningsdomen att A. i Västerås fick ett lika hårt straff som om han hade gjort sig skyldig till misshandel eller människohandel. Detta trots att: 

”1. Ingen annan människa skadats. 
 2. Ingen annan människa saknar någonting.
 3. Samhället inte heller drabbats genom någon indirekt effekt: Hittillsvarande forskning visar att nedladdning inte minskar medieförsäljning. När filmen gjordes tillgänglig över /fildelningsnätverket/ DC hade den slutat gå på bio och hade redan gjort stor vinst. 
 4. Handlingen också fört gott med sig: de personer som har tagit del av filmen över nätet har fått ökad nytta mot tidigare.

En äldre film har ett värde på runt 35 kronor och en persons spridande resulterar knappast i mer än några få spridda exemplar - så även om vi helt bortser från punkterna ovan borde domen inte vara hårdare än för snatteri.”

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Copyriot: http://copyriot.blogspot.com/
Texplorer: http://swartz.typepad.com/texplorer/
Magisk: http://magisk.blogspot.com/

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".