Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Tandvård bör ingå i högkostnadsskydd"

Publicerat torsdag 27 oktober 2005 kl 16.15

Inför ett gemensamt högkostnadsskydd för både sjukvård och tandvård. Det föreslår professor Björn Klinge som är övertandläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna. I helgen är det dags för socialdemokraternas partikongress och en av de största frågorna är just tandvårdskostnaderna.

– För min del är munnen en del av kroppen. Det naturliga hade ju varit att tandvården ingår i den övriga hälso- och sjukvården och i det högkostnadsskydd som finns för sjukvård och läkemedel, säger Björn Klinge, som är forskare och professor i parodontologi och soanser att tandvård har blivit en klassfråga. 

– Man skulle ha en maxgräns per år på till exempel 3 500 kronor eller den nivå man nu väljer som rimlig. I den skulle all sjukvård ingå, inklusive tandvården, säger Klinge.

Tandvården en stor fråga
Av alla motioner som lämnats in till socialdemokraternas kongress är också tandvården en av de största frågorna. Många anser att det måste bli mycket billigare att gå till tandläkaren. I flera motioner föreslås också att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet för sjukvården.

Vårdminister Ylva Johansson sa till Ekot för någon vecka sedan att hon inte tycker att ett gemensamt högkostnadsskydd är aktuellt på mycket länge. Istället sa hon att det kan vara tänkbart att patienter själva ska få betala en del av vad det kostar att gå till tandläkaren även i fortsättningen.

Stöd för att betala själva
Samtidigt med partikongressen i Malmö pågår också tandläkarstämman i Göteborg. Även där är tandvårdens kostnader ett av de största diskussionsämnena i kongresshallar och mötesrum.

Bengt Franzon är ordförande för intresseorganisationen Privattandläkarna och han stödjer vårdministerns planer på att låta patienter betala en del av tandläkarbesöken själva.

– Det ska vara så att staten bidrar till behandlingen till viss del efter det att patienten själv betalt ett visst antal kronor.

Varför inte alltihop?

– Nej, därför att det är viktigt att man som patient är med och betalar den fördyring som blir. Det är ett sätt att hålla nere statens kostnader och det är också ett sätt för patienten att vara med och bestämma vad som är rimligt, säger Bengt Franzon, ordförande för Privattandläkarna.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".