Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyliga EU-relationer tinade i London

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 05.00
Tony Blair var nöjd över det förbättrade klimatet ministrarna emellan.

EU:s toppmöte i London enades på torsdagskvällen om en rad målsättningar för att göra Europa bättre rustat att möta den ökande globaliseringen. Det hävdades att förbindelserna mellan stormakterna förbättrats, men uttalanden från Tyskland och Frankrike efter mötet visar att motsättningarna finns kvar under ytan.

Solen spred sensommarvärme över 1500-talsslottet Hampton Court när EU:s ledare samlades till försoningsmöte på torsdagen. Relationerna har varit kyliga ända sedan toppmötet i juni, då oenighet om EU:s budget ledde till öppet gräl. Men på torsdagen gick det bättre.

Gemensamma mål
Regeringscheferna kunde enas om målsättningar för hur EU ska rustas för att bättre klara den globala konkurrensen. Det ska ske genom satsningar på forskning, utveckling, utbildning vid elituniversitet samt en gemensam energipolitik.

Flera länder, med Storbritannien i spetsen, vill modernisera Europa med avregleringar och satsning på nya näringar. Premiärminister Tony Blair medgav att det inte blir lätt att försöka enas om var EU:s pengar ska satsas:

– Naturligtvis blir det svårt. Men det viktiga är att det ligger i allas intresse att komma överens. Det är mycket lättare att göra det om vi definierar i vilken riktning vi vill att Europa ska utvecklas, sa Tony Blair.

Chirac hotar säga stopp
Frankrikes president Jaques Chirac störde också bilden av enighet direkt efter mötet igår. Han sa att om EU:s nya framtidsvisioner leder till nedskärningar av jordbruksstödet, då säger Frankrike stopp.

Chirac hotade att blockera EU:s försök att komma överens med världshandelsorganisationen WTO, om ett nytt internationellt handelsavtal.

– Frankrike gör sin ställning väldigt klar, men vi måste försöka nå en överenskommelse. Det faktum att det råder hög stämning och att folk är på gott humör är en stor förbättring sedan i juni!

Även Tysklands avgående förbundskansler Gerhard Schröder varnade Blair och EU:s frihandelsvänner för att driva kraven på avregleringar för hårt, och han hävdade att hans efterträdare Angela Merkel delar hans åsikt.

Kerstin Brostrand, London
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".