Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tankebilder minskar risken vid operation

Publicerat måndag 31 oktober 2005 kl 05.00

Risken för skador i samband med hjärnoperationer minskar om man först tar en bild av patientens tankar. Tekniken, som används med framgång i Lund, går ut på att patienter som skall opereras får utföra en uppgift samtidigt som hjärnans aktivitet fotograferas med en så kallad MR-kamera.

– Avsikten är att kartlägga var aktivitetscentra finns i hjärnan, så att man inte förstör de delarna vid en hjärnoperation, säger Freddy Ståhlberg, professor vid Universitetssjukhuset i Lund.

Avbildar blodflödet i hjärnan
När en patient rör till exempel högerhanden kan magnetkameran avbilda hur blodflödet i ett speciellt område av hjärnan ökar och hur det avtar vid vila.

– Det är ett tecken på att hjärnan har aktiverat sig för att utföra en uppgift som att röra på handen eller att räkna.

Kan man säga att ni tar en bild av tanken?

– Det kan man, det är väldigt subtilt, men om du ber en person att utföra till exempel en räkneoperation så är det ju tankeprocessen vi avbildar. Det är fullt möjligt med den här tekniken, säger Freddy Ståhlberg.

Var till exempel rörelsecentrat ligger varierar från person till person därför är det vikigt att varje patient testas och fotograferas med MR-kamera för att operationen skall bli så skonsam som möjligt.

Ett 40-tal har opererats med den nya tekniken
Hittills har ett 40-tal patienter opererats i Lund med den här tekniken.

– Vi kollar innan operationen om tumören ligger på ett ställe som är i riskzonen, till exempel nära ett rörelsecentrum i hjärnan.

MR-kameran tar alltså inte bara en bild av tankeverksamheten utan också en bild av tumörens placering. Neurokirurgerna kan då välja att gå in från en annan vinkel än vad man annars kanske hade gjort.

– Det är ett exempel på hur forskningsresultat nästan omedelbart omsätts i klinisk praktik, säger Professor Freddy Ståhlberg, Universitetssjukhuset i Lund.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".