Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"De flesta gömda flyktingar ska få stanna"

Publicerat fredag 28 oktober 2005 kl 16.49

Den tillfälliga asyllagen som ska ge gömda flyktingar en ny chans att få stanna kan träda i kraft den 15 november. Socialförsäkringsutskottet har nu arbetat färdigt lagförslaget som enligt vänsterpartiet och miljöpartiet gör att de allra flesta gömda flyktingar i Sverige kommer att få stanna.

Den nya lagen gäller alla flyktingar i Sverige som har fått eller kommer få nej på sina ansökningar om uppehållstillstånd fram till den 31 mars nästa år, då den helt nya utlänningslagen träder ikraft.

Förutsättningarna är dock att man vistats i Sverige under lång tid och hänsyn kommer också tas till barnens sociala situation och om deras hälsa och utveckling är i fara om de inte får stanna.

Inte för brottslingar
Uppehållstillstånd kommer dock inte ges till den flykting som ägnat sig åt brottslig verksamhet.

Det ursprungliga lagförslaget fick hård kritik från lagrådet, bland annat för att det inte fastlade exakt hur länge flyktingarna måste ha varit i Sverige för att få stanna. Men inte heller i den nya versionen preciseras den tiden. Istället trycker utskottet på att det ska vara just en samlad bedömning av flera faktorer som avgöra.

Ulla Hoffman i Vänsterpartiet, som drivit frågan hårt, menar att de gör att de flesta flyktingar som söker kommer att få stanna.

– Syftet med lagen är ju att det ska bli en generös prövning och att så många som möjligt ska få stanna, säger vänsterpartisten Ulla Hoffman.

Migrationsverket, myndigheten som ska verkställa prövningarna ville på fredagen inte kommentera det nya lagförslaget för Ekot.

Kritik från oppositionen
Oppositionspartierna är kritiska även till det nya förslaget. De tycker bland annat att utskottet inte har gjort de ändringar som lagrådet kräver, men bara moderaterna kommer att rösta emot förslaget i riksdagen.

Både lagrådet och oppositionen tycker också att beredningen har gått för snabbt, och Ulla Hoffman i vänsterpartiet håller nu med i viss mån.

– Det finns ingen som kan säga att det är bra att det går till på det här sättet, men nu är det gjort.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".