Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mutanklagelser hotar Sveriges rykte

Publicerat lördag 29 oktober 2005 kl 12.30

Sverige anses vara ett av världens minst korrumperade länder. Det visade nyligen en rapport från organisationen Transparency International. Näringsminister Thomas Östros hoppas att Sveriges goda rykte håller i sig trots att flera svenska företag pekats ut i mutskandalen i Irak.

Varje år bedömer organisationen Transparency International, som bekämpar korruption, hur stor korruptionen är i olika länder. Ett antal institutioner i varje land får bedöma hur omfattande statskorruptionen är i deras land. Resultaten samlas sedan i en lista, Corruption Perceptions Index, där länderna poängsätts från 0 till 10.

Sverige behåller i år sjätteplatsen med 9,2 poäng. Irak ligger på föga hedrande en delad 137-plats, med 2,2 poäng. Det är bara sex placeringar från botten, och är sämre än de flesta andra länderna i Mellanöstern.

Viktigt rykte
Näringsminister Thomas Östros tycker att Sveriges rykte som korruptionsfritt är mycket viktigt. Han hoppas att det ryktet inte ska svärtas ned av anklagelserna om att svenska företag deltagit i mutskandalen i Iraks olja mot matprogram.

– Vi är ju ett land som arbetar oerhört effektivt mot mutor. Vi har också en lagstiftning som är tydlig och aktiv på den punkten. Internationellt sett är vi pådrivande i den internationella konventionen mot mutor, så vi kommer att fortsätta vara ett land som möts med stor respekt på de här frågorna, säger Thomas Östros.

Hur skadar det här Sveriges anseende som företagsvänlig kultur utan korruption?

– Det skadar inte Sveriges anseende om det visar sig att det inte är riktigt. Skulle det visa sig att det ligger något i anklagelserna så är det en allvarlig fråga. Sverige är ju det lands om oftast pekas ut som det mest befriade landet från beteenden som handlar om mutor. Det ska vi fortsätta vara.

Vad innebär det för svenskt näringsliv att hamna i en sådan här rapport?

– Den kortsiktiga effekten blir ju att det finns en risk att det sprids ett rykte. Men kan man visa öppet och ärligt att det inte ligger någonting bakom detta så kommer det inte att skada. Men nu är ju det den stora uppgiften; att öppet redovisa detta, säger näringsminister Thomas Östros

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".