Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S-krav på höjt tak i a-kassan

Publicerat lördag 29 oktober 2005 kl 04.00

Flera motioner till socialdemokraternas kongress nästa vecka kräver höjt tak i a-kassan. Redan förra kongressen för fyra år sedan tog ställning för en höjning men regeringen har inte genomfört det ännu.

I Dalarna har flera lokala partiavdelningar motionerat om satsningar på a-kassan, ordföranden i Falun Bo Andersson anser att det nu är dags.

– Det är viktigt att man har en trygghet under den perioden man är arbetslös. Sen är det viktigt att a-kassan följer löneutvecklingen för att undvika lönedumpning. A-kassan är också ett sätta att hålla uppe löneläget.

Ett tjugotal motioner kräver höjning
Det är ett uttalat fackligt krav som socialdemokraterna på flera håll i landet gjort till sitt och nu är det ett knappt tjugotal motioner som kräver höjd a-kassa.

Dels höjd ersättningsnivå men framför allt höjt tak, alltså att även de som har högre inkomster än vad som är fallet i dag verkligen får 80 procent i ersättning.

Flera motioner är inne på en ny högsta dagpenning på 830 kronor vilket motsvarar 80procentig ersättning av en månadslön på 22 825 kronor, i dag är den högsta lönen som fortfarande verkligen får 80 procent nästan tre tusen kronor lägre.

Redan den förra s-kongressen tog ställning för höjd tak i a-kassan. Det betyder att regeringen under den här mandatperioden inte har genomfört det förra kongressbeslutet.

När det i höst blev känt att de borgerliga partierna vill höja a-kasseavgiften var regeringen mycket kritisk och menade att många då inte längre skulle ha råd att vara med i a-kassan.

Samma slutsats som de borgerliga dragit
Men samtidigt under sommaren har även regeringen själv låtit utreda höjda a-kasseavgifter. Ekot har läst en internutredning på finansdepartementet som kommer fram till att om man höjer a-kasseavgiften måste man också göra försäkringen obligatorisk, annars blir det nämligen så att många lämnar a-kassan och då blir det färre avgifter och då förlorar man alltså på att höja.

Det är precis samma slutsats som de borgerliga partierna har dragit.

När nu motionerna till kongressen ånyo kräver höjd a-kassa skriver partistyrelsen i sin kommentar att den siktar på att det ska bli en höjning av taket i a-kassan, men inte just nu utan under nästa mandatperiod.

Men Bo Andersson är inte besviken över att regeringen inte har kommit till skott ännu.

– Nej, jag tycker inte man kan vara besviken på sättet mer än att man måste genomföra olika förändringar när det finns en ekonomi o det hela. Ingen vinner på att man genomför sådant som inte är finansierat, säger Bo Andersson, ordförande för socialdemokraterna i Falun

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".