Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olja smugglades öppet från Irak

Publicerat lördag 29 oktober 2005 kl 12.30

Per Erik Korström var 1997 och 1998 FN:s ställföreträdande chef för säkerheten i Irak och också ansvarig för säkerheten i norra Irak. Där kunde han bevittna hur långa rader av oljetankbilar smugglade ut olja ur landet, men också hur delegationer från utländska företag illegalt tog sig in i Irak.

– Det var väldigt svårt att få visum och komma in den officiella vägen över Bagdad och då tog man bakvägen över den turkiska gränsen och den syriska gränsen. Det var ganska upprörande för oss att se alla som kom in utan officiellt tillstånd och sedan begärde skydd av min personal. Men vi vägrade eftersom de var där inofficiellt, berättar Per-Erik Korström.

Vilka var det här?

– Det var representanter för stora multinationella företag, framförallt stora oljebolag från västvärlden och andra länder.

Vad skulle de göra i Irak?

– De skulle göra upp affärerna och betala för den olja som gick ut ur Irak. Den gick ju till flera EU-länder och till USA och så vidare. Allt det här var helt öppet, berättar Korström.

Hur vanligt var det att det var svenska delegationer som tog sig över gränsen illegalt?

– Det var inte vanligt.

FN:s olja-mot-mat program innebar att Irak skulle få sälja en viss mängd olja för att civilbefolkningen skulle få pengar till livsviktiga varor som mediciner. Men Saddam Hussein kunde tjäna stora summor för egen del, genom att helt öppet föra ut stora mängder olja.

– Det var känt för alla. På den turkiska sidan stod exempelvis ungefär 30 kilometer långa köer i tre rader med oljebilar som gick in. Det passerade mellan 100 och 150 fullastade oljebilar tillbaka varje dygn.

Norrmannen Arnstein Wigestrand var FN-rådgivare och med och organiserade FN:s olja-mot-mat program i Irak i december 1996. Han tycker det är bra att FN nu undersökt mutmisstankarna. Men han är besviken över att så många företag bröt mot reglerna.

– Det är tråkigt att se att så många var villiga att avvika från det regelverk som olja-mot-mat-programmet egentligen styrdes av. Det kan i alla fall tyda på att många företag över hela världen har varit villiga att bryta mot reglerna.

Vad gjorde du för att täppa till hålen?

– Jag var ju med som rådgivare för FN för att få till ett så säkert system som möjligt på oljesidan. Vi kom med förslag som kanske kunde ha gjort det svårare att gå runt reglerna. Men det är ju alltid detsamma. I slutänden handlar det om människorna som är inblandade, om de är villiga att bryta motreglerna eller inte, säger FN-rådgivaren Arnstein Wigestrand.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".