Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bioteknikbranschens utveckling avtar

Publicerat lördag 29 oktober 2005 kl 14.00
Läkemedelstillverkning i Södertälje.

Bioteknikbranschen är en av de snabbast växande i landet, men nu ser utvecklingen ut att mattas av. Det visar Arbets-marknadsstyrelsens rapport. Rapporten visar att branschen dras med två svårigheter.

– Den ena är ju kapitalförsörjningen, beroende på att utvecklingstiderna är väldigt långa innan man får ut nya produkter. Den andra biten, som ju är A och O är ju arbetskraftstillgången, att det finns välutbildad arbetskraft. Utbildningsnivån är väldigt hög inom branschen, säger Torbjörn Israelsson, utredare på Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.
Det vanligaste exemplet på bioteknikföretag är läkemedelsföretag och produktion av medicinsk utrustning. De senaste åren har antalet anställda i branschen ökat med cirka fem procent per år.

Utvecklingen väntas avta
Men enligt Ams rapport, som grundar sig på intervjuer med 120 arbetsgivare, så väntas den utvecklingen avta något, till två procent per år om tre till fem år.

Botemedlet mot svårigheten att locka investerare är, enligt många mindre nystartade företag, skattelättnader och enklare regler.

Även om Ams nu förutspår att bioteknikbranschen inte kommer att växa lika mycket framöver så bildas ju ständigt nya företag. Det gör också att det är svårt att förutse hur många som behöver anställas framöver.

Arbetsgivare kritiska mot utbildningarna
När det gäller rekrytering är många arbetsgivare kritiska mot de utbildningar som finns. De efterlyser större tonvikt på ekonomi och anpassning till industriellt tänkande. Ams nye generaldirektör Bo Bylund tycker att utbildningsväsendet och arbetsmarknaden inte stämmer riktigt överens.

– Utbildningssystemet i samhället måste utformas så att man kan tillgodose kraven på höga akademiska utbildningar, säger Bo Bylund.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".