Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många ensamma flyktingbarn misslyckas i grundskolan

Publicerat söndag 30 oktober 2005 kl 08.45

Uppdaterad 12:30
Många ensamkommande flyktingbarn faller mellan stolarna i det svenska skolsystemet. Två tredjedelar av dem som kommit i grundskoleåldern har efter omkring tio år inte registrerad behörighet för att få börja gymnasiet. Det visar uppgifter som SCB tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio.

Trots att 22-åriga Tabeh har varit i Sverige sedan hon var nio har hon fortfarande inte klarat av grundskolan. Hon är ett av de ensamkommande flyktingbarn som Sverige har tagit ansvar för men som aldrig hittat sin plats i den svenska skolan. De många uppbrotten är ett skäl. Under hennes tio första år i Sverige flyttade hon åtta gånger och gick i tolv olika skolor.

– Man mår inte bra fysiskt, och inte psykiskt heller. Jag tänker på alla de där åren och på andra som är lika gamla men som har slutat skolan och går på högskolan. Jag själv är ingenstans. Jag skäms över att säga i vilken klass jag går, berättar Tabeh.

En av tre helt utan betyg
Statistiska centralbyrån, SCB, har på uppdrag av P1-programmet Kaliber tagit fram statistik över ensamkommande barns skolsituation. Statistiken rör barn som fick uppehållstillstånd mellan åren 1995 och 1997.

Bara en tredjedel av dem som kom i grundskoleålder har klarat grundskolan. En tredjedel har gått ut grundskolan, men utan de betyg som krävs för att få börja gymnasiet. För den sista tredjedelen saknas, som för Tabeh, helt betygsuppgifter.

Trygghet viktigt
Skolminister Ibrahim Baylan säger att det ofta är helhetssynen som saknas.

– Jag tror inte att det bara är förändringar i skolsystemet som gör detta, utan jag tror att det är förändringarna kombinerat med en tryggare social situation.

– Vi kan ha en hur bra skola som helst, men om man inte känner sig trygg som individ, hela tiden flyttas på, hela tiden känner att man bollas från ett ställe till ett annat, då är det nog oerhört svårt att tillgodogöra sig en utbildning i vilket fall, säger Ibrahim Baylan.

Anna Jaktén, Kaliber i P1
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".