Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Finanspolisen: Synd att det kommer ut

Publicerat lördag 29 oktober 2005 kl 16.52
Utskrifter från skrivare kan märkas med koder.

Svensk och europeisk polis tar i hemlighet sedan åratal hjälp av tillverkare av kopiatorer och färgskrivare för att kunna spåra förfalskare. Genom hemliga koder som kontorsskrivarna lämnar på alla papper kan polisen spåra förfalskare av sedlar eller andra dokument.

Det bekräftar Jerker Larsson, marknadschef på kopiatortillverkaren Xerox.

– Vi har haft den här tekniken i tiotals år, och det är någonting som finns i ett urval av våra produkter, långt ifrån i alla. Kunskapen kring detta finns enbart på Xerox säkerhetsavdelning i USA.

– Det är ingenting vi på något sätt delger tredje part, utan det är enbart till polismyndigheter och åklagare som Xerox naturligtvis samarbetar med när man ställs inför den frågan, säger Jerker Larsson.

Varje dag producerar kontorens kopiatorer och skrivare miljarder papperskopior. Men få har känt till att många förser varenda kopia med en osynlig kod av gula prickar som är spårbara för kriminaltekniker.

Systemet har funnits i åratal
Koden anger apparatens serienummer och tidpunkten för kopieringen, och systemet har funnits i åratal. Men kopiatorer som används kriminellt är idag oftast stulna och svåra att lokalisera så kodsystemet leder till få gripanden, berättar Marcus Qvennerstedt på Finanspolisen.

– Det är väldigt få, kanske en eller två per år max, säger Marcus Qvennerstedt.

Kopiatorkoderna är dock så hemliga att Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund till Ekot uppger att myndigheten inte kände till dem, och därför behöver ta reda på mer innan man uttalar sig om systemet är integritetskränkande.

”Koderna ett demokratiskt problem”
Kritiker finns dock redan. Den amerikanska medborgarrättsorganisationen Electronic Frontier Foundation som avslöjat koderna menar att de innebär ett demokratiskt problem.

Fackförbundet Seko som just inlett yttrandefrihetskampanjen ”Vi vägrar hålla tyst på jobbet” oroas.

– För det första blir man väldigt häpen. Jag hade ingen aning om att det fanns sådana möjligheter.

– Samtidigt tycker jag det är väldigt oroväckande, och man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att inse vad det här kan komma att betyda och vad det betyder när det gäller integritetsfrågor, säger Janne Rudén som är ordförande för Seko.
För att polisen skall få ut koderna behövs beslut av åklagare och att förundersökning är inledd. Enligt Marcus Qvennerstedt vid Finanspolisen regleras dock sekretessen av kopiatorbranschen.

– Det är oerhörda restriktioner för att få ut någon information från branschen, jag skulle nästan vilja jämställa det med någon form av banksekretess, säger Marcus Qvennerstedt.

”Synd att det kommer ut”
Och enligt Finanspolisens operative chef Thomas Palmberg så har det funnits en poäng i att inte informera allmänheten om tekniken.

– Det här med fingeravtryck är allmänt känt, men det här är inte så känt bland brottslingar. Därför är det synd att det kommer ut. Det skadar polisens arbete, säger Thomas Palmberg.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".